Reconèixer cares a les ninetes dels ulls dels fotografiats

  • Un estudi escocès considera que els retrats fotogràfics en alta resolució poden ajudar a esclarir investigacions criminals

VilaWeb
Redacció
02.01.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els investigadors Rob Jenkins i Christie Kerr, de la Universitat de Glasgow (Escòcia), acaben de publicar un estudi en què demostren que, en retrats fotogràfics d’alta resolució, és possible de reconèixer cares de persones davant el retratat reflectides en les ninetes dels seus ulls. ‘Identifiable Images of Bystanders Extracted from Corneal Reflections‘ ha aparegut a la revista científica Plos One. I s’hi destaca que això pot ajudar a resoldre alguns crims i agressions en què la víctima hagi estat fotografiada, com és el cas de segrests i abusos infantils.

Jenkins i Kerr han demostrat que, ampliant una fotografia en alta resolució com les de passaport, es poden reconèixer bé, a través de les pupil·les de la persona fotografiada, unes altres persones que l’envolten.

De fet, en català tant la paraula ‘nineta’ com el cultisme ‘pupil·la’ fan referència, justament, a aquest fenomen, atès que les persones reflectides en els ulls d’algú apareixen empetitides com si fossin nines.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any