La consulta posa en alerta els mercats borsaris, diu el delegat del Wall Street Journal a l’estat

  • Richard Lee Boudreaux diu a l'ACN que 'la qüestió catalana pot generar preocupacions als mercats en la segona meitat del 2014'

VilaWeb
ACN
29.12.2013 - 10:33

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els principals agents de borsa nord-americans comencen a alertar que ‘la qüestió catalana pot generar preocupacions als mercats durant la segona meitat del 2014’, segons Richard Lee Boudreaux, delegat del diari The Wall Street Journal a l’estat espanyol. En una entrevista amb l’ACN, Boudreaux ha explicat que el seu diari ja havia rebut ‘un avís’ d’una les principals companyies de valors americanes en aquest sentit. ‘Ens ha cridat l’atenció, els mercats no han reaccionat gaire als moviments independentistes’, ha dit.

‘És un dels primers informes d’aquestes característiques que veiem’, ha subratllat Bodreaux, que ens els últims mesos ha centrat bona part de la seva tasca informativa en el procés sobiranista de Catalunya, i ha afegit  que era ‘interessant’ que comencessin a sorgir ‘advertències’ de què pot passar l’any vinent.

Segons que ha explicat, moltes persones vinculades als cercles financers de Madrid ja havien advertit que l’independentisme podria generar problemes als mercats i a les borses però ha matisat que aquestes mateixes persones havien expressat el seu convenciment que el problema entre Catalunya i l’estat espanyol ‘es resoldrà sense turbulències’. 

Així mateix, considera que hi ha dos grans temes que centren l’actualitat informativa sobre l’estat, ‘la recuperació de l’economia i què passa amb Catalunya’. És per això que el diari dedica molta atenció a la situació actual’ i ha destinat una persona en exclusiva a seguir el procés. 

Durant l’entrevista, Boudreaux ha definit ‘d’impressionants’ els preparatius i l’abast de la Via Catalana, i ha recordat que la foto d’aquella mobilització ciutadana havia estat escollida recentment com una de les millors de l’any pel seu diari.

El periodista no pot concretar quina repercussió tindrà la mobilització del passat Onze de Setembre en favor de la independència ni quin serà el resultat final, però ha lloat que es tracti d’un moviment ‘sorgit del carrer, del poble’ i que no sigui de caire polític. Així mateix, ha subratllat: ‘No crec que un sol partit o un sol dirigent puguin organitzar ni treure un milió i mig de persones al carrer’. 

Ara fa unes setmanes, Richard Lee Boudreaux va entrevistar el president del govern espanyol, Mariano Rajoy. De la xerrada amb Rajoy, ha recordat que el cap de l’executiu ‘no va ser gens sorprenent’ sobre el procés català i que ‘es va presentar com un líder que està a favor d’una major integració entre els països europeus’. Segons Bodreux, Mariano Rajoy té la impressió que ‘Mas vol separar-se de tot’.   

Finalment, ha considerat que el dret de decidir ‘seria compartit universalment’, però que la pregunta sobre si Catalunya s’havia d’independitzar era ‘més controvertida’.    

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any