‘La tertúlia proscrita’

Gallardón qualifica de progressista la polèmica llei de l’avortament

  • El ministre de Justícia espanyol avisa que el text no es modificarà en la tramitació al congrés

VilaWeb
Redacció
27.12.2013 - 09:46

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Malgrat les protestes i les crítiques per la reforma de la llei de l’avortament que impulsa el govern espanyol, el ministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón, no afluixa gens ni mica el discurs després de la presentació del polèmic avantprojecte de llei. Gallardón ha concedit sengles entrevistes que publiquen avui La Razón i l’ABC, en què qualifica la nova llei de l’avortament és progressista, ‘la més progressista que ha fet aquest govern’. I avisa que aquesta llei ‘és un compromís electoral del PP i no es modificarà en el congrés’.

‘Aquesta llei ens situa en l’espai d’avantguarda del segle XXI. Estic convençut que serà el segle en què es recuperaran els valors essencials, com la defensa del dret de la vida’, diu Gallardón.

I malgrat algunes veus crítiques que s’han començat a sentir dins del PP en relació amb aquesta llei, com la de la delegada del govern espanyol a Madrid, Cristina Cifuentes, el ministre diu que ‘absolutament’ tot el govern de Rajoy dóna suport a aquesta reforma.

La nova norma recupera un sistema de supòsits semblants al de la llei de 1985 i restringeix a només dos casos els que la dona podrà avortar: el risc greu per a la salut de la mare i els casos en què l’embaràs sigui conseqüència d’una violació.

Per tant, desapareix el supòsit de malformació del fetus i queda supeditat als efectes que aquesta malaltia generi en la seva mare. A més, un altre dels canvis que introdueix la legislació és ‘l’objecció de consciència’ del metges. Per tant, ara els professionals de la salut pública es podran negar a practicar un avortament per raons ideològiques o morals.

Què canvia amb la nova normativa?

Terminis: Fins ara les dones podien avortar voluntàriament sense haver d’al·legar cap raó fins a les catorze setmanes d’embaràs, com en la majoria de països europeus. Ara ja no ho podran fer.

Menors de setze i disset anys: Fins ara les menors de setze anys i disset podien avortar sense permís dels pares. Ara, i sempre dins dels dos supòsits que estableix la llei, necessitaran anar acompanyades d’un dels progenitors o tutors legals, que podran decidir per elles.

Supòsits: Amb la nova normativa, els supòsits són: violació, risc per a la salut física o psíquica de la mare (fins a la vint-i-dosena setmana). S’elimina el supòsit de les malformacions o malalties fetals.

Malformacions o patologia del fetus: Fins ara les malformacions o malalties fetals eren un dels supòsits que permetia l’avortament legal. Un embaràs de més de vint-i-dues setmanes només es podia interrompre si hi havia ‘anomalies fetals incompatibles amb la vida’ fixades en un diagnòstic emès amb anterioritat per un metge especialista que no fos el que practiqués la intervenció. També s’autoritzava l’avortament quan es detectés en el fetus una malaltia extremadament greu i incurable. Ara aquests supòsits s’eliminen i només podran ser tinguts en compte si un dictamen mèdic constata que la dona patirà un dany ‘no irreversible però sí important i durador’ en la seva salut física o psíquica. Per això es demana un informe motivat per dos metges especialistes que no poden ni tan sols treballar en el centre en què es practiqui l’avortament. En el cas de malalties incompatibles amb la vida el requisit serà doble: un informe mèdic que confirmi els riscos per a la mare i un altre que provi la patologia del fetus d’acord amb el Comitè de Bioètica d’Espanya.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any