El PP amenaça Mas amb tribunals i suspensió de l’autonomia si continua el procés d’independència

  • Ho digués ahir al parlament el diputat del PP Sergio Santamaría · 'En cap cas no implicarà l'ús de la força, però sí mesures per a restablir l'ordre legítim', va concretar

VilaWeb
Redacció
19.12.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El PP va amenaçar ahir el president de la Generalitat dient que recorreria a tots els instruments legals que preveu la constitució espanyola per evitar que convoqués un referèndum d’autodeterminació. Al Parlament de Catalunya, el diputat Sergio Santamaría va amenaçar Artur Mas de portar-lo als tribunals si continuava impulsant el procés sobiranista i va dir que no dubtarien a aplicar l’article 155 de la constitució, que preveu d’intervenir la Generalitat. ‘No implicarà l’ús de la força, però sí mesures per a restablir l’ordre legítim’, va assegurar. Segons Santamaría, és més probable que Mas se sotmeti al judici d’un tribunal que no pas al judici de la història.

Podeu sentir l’àudio de les amenaces de Santamaría ací:

Santamaría ha criticat les ‘trampes’ del dret de decidir i ha apuntat que, si més no, la convocatòria de la consulta incorre en tres delictes. El primer, desafiar la unitat d’Espanya tal com preveu la constitució; el segon, incomplir la llei de protecció de dades per la creació d’un cens ‘il·legal’, sense l’autorització dels ciutadans; i el tercer, una ‘més que probable malversació de fons públics’, pel fet de dedicar recursos a la convocatòria de la consulta.

‘Ens trobaríem obligats a demanar l’aplicació de l’article 155 de la constitució’, ha reiterat. I ha afegit que el govern espanyol no volia pas suprimir l’autogovern, sinó fer abandonar les aspiracions independentistes del govern català. La majoria absoluta del PP al senat –on s’hauria de prendre aquesta decisió– començaria els tràmits per intervenir l’autonomia catalana i destituir el president de la Generalitat, que el PP amenaça de portar als tribunals.

‘La unitat d’Espanya sustentada en cinc-cents anys no es negocia. El PP en garanteix la continuïtat’, ha afegit. Això sí, ha dit que obria la mà del diàleg a la Generalitat en cas que abandonés el projecte sobiranista: ‘Jo vull negociar, el president Rajoy vol negociar, però no ens posin dues preguntes que, a més, es presten a l’equívoc.’

Des del mateix hemicicle, la vice-presidenta del govern, Joana Ortega, ha lamentat el populisme del diputat i ha demanat al PPC que es disculpés davant els 7,5 milions de catalans per haver volgut negar-los la democràcia.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any