Demanen una segona volta del referèndum si no hi ha un resultat clar

  • Amb les dues opcions més votades · Ho ha proposat la plataforma Referèndum Sí o Sí

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
15.12.2013 - 15:24

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La plataforma Referèndum Sí o Sí (Twitter) promoguda per organitzadors de les consultes municipals sobre la independència, ha proposat avui que el reglament electoral que reguli el referèndum del 9 de novembre estableixi que si no hi ha cap opció que superi el 50% dels vots, les dues opcions més votades puguin ser sotmeses a una votació en segona volta, quinze dies més tard.

En una conferència de premsa aquest migdia, la plataforma va valorat en positiu l’acord assolit pels partits pel que fa a la data del referèndum i a la via fixada per a poder votar. Respecte a la formulació concreta de la pregunta, però, deixa clar que no és la pregunta que demanava, que consistia en una única pregunta sobre la independència amb respostes possibles ‘sí’ i ‘no’. ‘La proposta triada, en forma d’arbre, té tres opcions de resposta: Estat independent (SíSí), Estat no independent (SíNo) i que Catalunya no sigui un Estat (No). El problema que es pot plantejar, i que és característic dels processos electorals amb més de dues alternatives, és que cap de les tres opcions superi el 50% i per tant no hi hagi un resultat clar del referèndum’, diu la paltaforma en un comunicat.

Per això, proposa que les dues opcions més votades siguin sotmeses a una segona volta al cap de quinze dies.  ‘Aquest procediment és el que s’utilitza en moltes eleccions del nostre entorn, com per exemple les eleccions als rectorats de les universitats públiques catalanes o les presidencials franceses, i garanteix un resultat clar i implementable’, argüeix la plataforma. Finalment, ha comunicat que farà campanya perquè el referèndum es faci i per la resposta ‘sí’ i ‘sí’.

La plataforma havia inicialment programat una concentració avui a la plaça Sant Jaume de Barcelona per a exigir una pregunta clara per al referèndum, però arran de l’anunci de dijous va decidir reconvertir l’acte en una conferència de premsa. El col·lectiu és promogut per Josep Manel Ximenis, Elisenda Paluzie, Anna Arqué, Uriel Bertran i David Vinyals.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any