La Comissió Europea es renta les mans en el tancament de RTVV

  • El portaveu comunitari Dennis Abbot ho lamenta però diu que la CE no hi pot intervenir i que la decisió s'ha pres en un moment dur i en termes econòmics

VilaWeb
Redacció
03.12.2013 - 11:32

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El portaveu comunitari d’Educació, Cultura i Multilingüisme, Dennis Abbot, ha lamentat el tancament de Ràdio Televisió Valenciana en declaracions a l’ACN, però se n’ha rentat les mans. Segons Aboot, ‘ningú a Europa no vol veure com televisions regionals són tancades, però, desafortunadament, hem vist això a Espanya i a molts altres estats membres.’ Ha recordat que Brussel·les no tenia cap dret a interferir-hi ni podia impedir que un estat o regió prengués una decisió com aquesta. A més, ha dit que eren ‘moments durs’ en què es prenien ‘decisions dures’ i que el tancament de RTVV era una decisió presa ‘en termes econòmics’. 

Abbot ha recordat que la Unió Europea estava compromesa a respectar la diversitat lingüística i cultural i que la Comissió Europea donava ‘tot el seu suport a la diversitat lingüística, no només de les llengües oficials sinó també a les regionals i minoritàries’. Però seguidament ha afegit: ‘Malgrat tot, no podem fer que un estat membre es faci enrere en una decisió, especialment si es tracta d’una decisió que s’ha pres pensant en termes econòmics’. L’executiu comunitari està ‘convençut’ que la decisió de cessar les emissions s’havia pres ‘amb gran tristesa’.

El portaveu comunitari ha recordat que la CE ‘no té el dret legal d’interferir-hi’ perquè les polítiques lingüístiques són sota la jurisdicció dels estats membres. ‘Que tinguem l’obligació de respectar la diversitat lingüística no vol dir que puguem impedir que qualsevol estat o regió prengui decisions com ara el tancament d’un canal o una emissora de ràdio.’ A més, ha afegit que la CE no podia fer-ho encara que la decisió tingués ‘un impacte en la diversitat cultural’. 

Preguntat sobre si el govern d’Alberto Fabra hauria de promoure l’obertura d’un nou canal en valencià, Abbot ha insistit que la Comissió Europea no tenia el dret legal de dir-ho, però que ‘en un món ideal la majoria de la gent diria que és important per les comunitats que s’escolti la seva veu i que la seva llengua es reflecteixi en els mitjans de comunicació i que la majoria de la gent diria que és bo tenir aquesta possibilitat en aquesta part d’Espanya’.

‘Són moments durs en què es prenen decisions dures, però reitero que a la CE ens agradaria veure que els estats fan tot el possible per respectar la diversitat cultural i lingüística, que és al cor de la Unió Europea’, ha conclòs.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any