Navarro s’imposa però trontolla la unitat del PSC

  • La seva resolució rep el 83% dels vots del consell nacional

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
17.11.2013 - 14:28

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La direcció del PSC, amb Pere Navarro al capdavant, han acabat imposant novament el seu criteri i en el consell nacional del partit d’avui la seva resolució (pdf) sobre el dret de decidir s’ha imposat amb un 83% dels vots (258). La resolució dels crítics, que inclou el dret de decidir sense condicions, ha rebut 41 vots (13%). Hi ha hagut 9 vots en blanc. El vot ha estat secret, tal com havia demanat el sector crític. La divergència no és anecdòtica i rau en un tema central en la política catalana: el dret de decidir i la consulta sobre la independència. La direcció aposta únicament per una consulta legal i acordada amb el govern espanyol, prèvia reforma de la constitució, mentre els crítics advoquen per la cessió del govern espanyol a la Generalitat de la competència de convocar una consulta a Catalunya i per un dret de decidir sense fissures. Queda per veure quines seran les conseqüències tindrà al si del partit el resultat de la votació.

De moment, han sortit de la reunió mostrant el seu respecte per la decisió. No obstant això, quan se’ls ha preguntat si acataran la proposta de la direcció cada cop que hi hagi una votació en relació a la consulta, han advertit que la decisió es debatrà i es prendrà ‘quan toqui’ en funció del text que s’hagi de votar. La primera votació d’aquestes característiques serà el 4 de desembre. Segons han revelat, proposaven una adhesió ‘clara i inequívoca’ al dret de decidir, sense condicionar-lo sistemàticament a l’acord amb l’estat, i ha estat aquest el punt de fricció amb la direcció (vegeu les declaracions en vídeo dels crítics a la sortida de la reunió).

Navarro: ‘No pot ser que hi hagi deslegitimació permanent’

Navarro ha obert el consell fent una crida a la unitat del partit i sense moure’s ni un mil·límetre de la posició expressada els darrers dies, d’ençà del congrés amb el PSOE. Ha dit que en l’executiva hi ha totes les sensibilitats del partit, però ha remarcat que això no es pot convertir en un soroll constant: ‘No pot ser que  les decisions de la direcció del partit estiguin sotmeses a la deselgitimació permanent.’

Navarro ha recordat per què es va afiliar a un partit divers, però ha dit que en el moment actual ‘cal un rumb clar del partit; divergències sí, només faltaria, però el partit necessita una posició clara i els representants del partit a les institucions l’hem de respectar per saber què dir.’ Per Navarro, ‘hi ha d’haver unitat d’acció, no per ofegar cap debat, però sí per donar una resposta clara, sobretot en un moment com l’actual, decisiu per Catalunya’.

Recorda el fracàs del Pla Ibarretxe

Navarro ha fet una crida a aprovar una resolució en defensa del dret de decidir pactat amb l’estat i dit demanat que el partit no doni suport a cap iniciativa que vagi en direcció contrària. ‘Sense acord no hi haurà consulta’, ha dit. I ha afegit: ‘De què serveix portar iniciatives al congrés sense haver pactat que siguin preses en consideració? No fa pas tant del Pla Ibarretxe.’ Ha dit que el camí de Mas és útil només ‘per aquells que busquen un cop de porta, per guanyar favorables a la independència; prou d’enganyar.’

Diu que el PSOE s’ha compromès a la reforma constitucional federal

Finalment, ha explicat que el PSC és federalista. ‘No volem continuar com estem, però no volem trencar, volem una reforma constitucional federal, amb regles clares que assegurin l’autogovern’. I ha dit que molts espanyols ho veuen igual, fent una referència explícita a Rubalcaba, de qui ha dit que s’hi va comprometre. ‘Hi ha gent aquí i allà que ja treballa perquè l’acord, perquè sigui possible.’

Veus crítiques

En aquests darrers dies han proliferat les veus crítiques del PSC contra la manera de fer de la direcció. Una de les més significatives és de l’ex-diputada i membre de l’executiva, Laia Bonet, que en un article publicat ahir al diari El País deia que en el congrés nacional extrordinari es podia certificar que ‘l’aposta pel dret de decidir que portàvem al nostre programa era només una urgència tàctica; o ens equivocàvem llavors o ens equivoquem ara’. Amb un to crític cap a la direcció del partit, deia, també: ‘El PSC no pot quedar-se de braços creuats o semblar que, en aquesta qüestió, entre el que representa Susana Díaz o Artur Mas, entenem més i millor a la primera que al segon, encara que aquest, d’altra banda, hagi demostrat una incapacitat política digna d’estudi’.

També fou molt crític el batlle de Flix i secretari genearl de secretari general de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), Marc Mur, també membre de l’executiva del PSC, que divendres va dir en el programa Escrivint la Independència de Canal Català que el PSC cometia ‘un error històric’ no posant-se de manera clara i inequívoca a favor del dret de decidir i de la consulta. ‘És un error històric que acabarà pagant a les urnes’, va dir, i va afegir que no tenia arguments per a justificar la ‘posició de l’actual cúpula del PSC’.

I també cal les paraules de Fabián Mohedano, membre de l’executiva i un dels impulsors del moviment Avancem, en aquesta entrevista amb VilaWeb, en què lamentava l’enduriment de la posició respecte de la consulta i l’alineament amb el PSOE d’aquestes últimes setmanes. Es confessava cansat de la manera de fer política de la direcció del partit, i de la manca de voluntat d’encaixar la crítica interna. ‘Probablement ja hi vaig arribant al final del recorregut’, va dir.

CDC insta el PSC a prioritzar ‘el benestar dels catalans i la democràcia’ per davant de l’obediència al PSOE

En aquest context, el vice-secretari general de coordinació institucional de CDC, Lluís Maria Corominas, va aprofitar ahir la seva intervenció al consell nacional del partit per instar al PSC a donar suport al text que impulsen les formacions favorables al dret de decidir i que reclama que el govern espanyol traspassi la competència per convocar una consulta a l’executiu català. Corominas va dir que esperava que el PSC finalment prioritzés ‘el benestar dels catalans i la democràcia’ per davant de l’obediència al PSOE.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any