Marc Mur: ‘El PSC comet un error històric’

  • El batlle de Flix i secretari general de l'AMI diu que el partit no es pot col·locar al costat de PP i Ciutadans

VilaWeb
Redacció
16.11.2013 - 08:58

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El batlle de Flix, que recentment ha estat elegit secretari general de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), Marc Mur, membre de l’executiva del PSC, va dir ahir en el programa Escrivint la Independència de Canal Català que el PSC cometia ‘un error històric’ no posant-se de manera clara i inequívoca a favor del dret de decidir i de la consulta. ‘És un error històric que acabarà pagant a les urnes’, va dir, i va afegir que no tenia arguments per a justificar la ‘posició de l’actual cúpula del PSC’.

‘No podem permetre que s’associïn les nostres posicions a les de Ciutadans i PP’, va dir Mur. Al seu parer, tots els membres del PSC que pensen que la direcció s’equivoca haurien d’organitzar-se i explicar que ‘no tothom del partit pensa igual’. ‘I si podem —afegeix— cal intentar ser majoria dins del PSC, guanyar un congrés i que les posicions del PSC canviïn.’

Els crítics i la direcció del PSC es comprometen a consensuar un document sobre la consulta

Tot plegat, poques hores abans del consell nacional extraordinari que la direcció ha convocat aquest diumenge i poc després de la trobada del sector crític del PSC amb la direcció. La reunió, a la qual van assistir representants dels dos sectors crítics Avancem i Agrupament Socialista, amb la direcció del partit, va acabar ahir amb l’acord de les parts d’intentar pactar un document sobre la consulta i el dret de decidir que tots puguin assumir i votar favorablement al consell nacional extraordinari de demà. Ara com ara, doncs, es descarta el trencament del PSC i el distanciament entre crítics i oficialistes. El paer de Lleida, cara visible d’Agrupament Socialista, Àngel Ros; el diputat Joan Ignasi Elena, líder d’Avancem; i el secretari d’Acció Política del PSC, Antoni Balmón, van coincidir a qualificar de profitosa la trobada amb Pere Navarro i van assegurar que havia anat bé.

Lluny del trencament que alguns sectors del PSC vaticinaven, uns i altres van assegurar que la trobada havia estat de diàleg i que s’hi va establir un acord, si més no, momentani. Des d’Agrupament Socialista, el diputat al parlament i batlle de Lleida, Àngel Ros, va qualificar la d’ahir com ‘una reunió intensa de treball en positiu’. El socialista va voler remarcar que totes les parts havien ‘acordat treballar plegats perquè la resolució que arribi al consell nacional sobre la línia política del PSC en el dret de decidir pugui ser assumida per la globalitat del partit’.

‘El partit està pel dret de decidir i evidentment en cap cas sortirà de cap procés’, va voler afirmar ferm el batlle de Lleida, que va afegir que des d’aquesta reunió ‘hem treballat perquè hi hagi acord i seguirem treballant, perquè l’ambient és de recerca d’una resolució del PSC, de tot el PSC’.

En nom d’Avancem, el diputat al Parlament Joan Ignasi Elena va fer una valoració en la mateixa línia en sortir de la trobada amb Pere Navarro i Antoni Balmón. Pel crític, la reunió va ser una ‘exploració on tothom ha expressat l’opinió’. ‘Hem expressat que cal ratificar la necessitat pel dret de decidir i que el conjunt de l’opinió pública inequívocament tingui clar que aquesta és una aposta del PSC’, va explicar Elena, que es va mostrar optimista en les ‘possibilitats que hi hagi una resolució al consell nacional en la que totes les parts i sensibilitats s’hi sentin partícips’.

El secretari d’Acció Política i número dos del partit, Antoni Balmón, va valorar la reunió en nom de la cúpula del PSC. Per a ell, la trobada ‘ha anat bé, molt bé’, tot i que no va voler respondre si s’havien apropat posicions.

Balmón va remarcar que crítics i oficialistes ‘coincidim en la defensa del dret de decidir, en la necessitat d’una consulta, i en el canvi de la reforma de la constitució en sentit federal’. Conscient, però, que les discrepàncies podrien venir per la manera en que el PSC s’ha mostrat contrari a demanar al congrés la celebració del referèndum a través de l’article 150.2 de la constitució, Balmón va voler ser contundent. ‘Tenim clar que no és una qüestió d’instruments, i que tot el camí cap a la consulta no es pot fer si no hi ha abans un acord de governs’.

El número dos de Navarro també va posar en valor l’acord per intentar consensuar un document per demà. ‘Hem quedat que buscarem el suport d’un text perquè el Consell Nacional expressi tot això. No ens oposem a cap instrument però no es pot fer res sense l’acord dels governs’, va sentenciar.

D’altra banda, ni crítics ni oficialistes van voler avançar si es posarien d’acord o no en el sentit de la votació al parlament sobre l’enviament de la petició de la consulta al congrés. ‘La votació queda lluny, el partit ha de ser coherent amb el que és i aquest ha de ser el capteniment de tots’, va dir Joan Ignasi Elena. Balmón, per la seva part, es va emplaçar al consell nacional per ‘decidir detalls com aquest’, i va confiar que tothom arribaria a un punt de coincidència.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any