Navarro nega discrepàncies al PSOE sobre el model territorial

  • 'Ens uneix la reforma de la constitució i el model federal', diu · La presidenta d'Andalusia apel·la a la 'unitat d'Espanya' en la conferència política dels socialistes

VilaWeb
VilaWeb
ACN
09.11.2013 - 15:39

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El primer secretari del PSC, Pere Navarro, ha negat que hi hagi discrepàncies al PSOE sobre el model territorial que ha de definir la relació entre Catalunya i Espanya. Navarro ha subratllat que els ‘uneix d’una manera molt clara la reforma de la constitució i el model federal’ i ha afegit que tot el partit comparteix aquestes idees que ‘el PSC va liderar a Granada’ . ‘Els socialistes en parlem i tenim propostes per solucionar aquesta qüestió, ha remarcat.

Ho ha dit després dels discursos d’obertura de la segona jornada de la conferència política que el POSE fa al Palau de Congressos de Madrid. ‘Tot el PSOE té una proposta molt clara per parlar de la relació entre Catalunya i Espanya, a diferència del PP, que ni vol parlar ni vol posar solucions sobre la taula, ni tampoc no vol millorar aquesta relació’, segons Navarro.

Lluny de voler entrar en polèmiques amb els companys de partit, entre els quals hi havia la presidenta d’Andalusia, Susana Díaz, Navarro ha dit que estava ‘molt satisfet’ dels discursos inicials i ha destacat que hagin fet referència a la situació de Catalunya ja que, al seu parer, això significa que els socialistes en parlen: ‘Tenim propostes per solucionar aquesta qüestió, al contrari que el PP que no en parla, no té propostes i empitjora les coses’.

Sobre el discurs d’aquest matí de Susana Díaz, que ha apel·lat a la unitat d’Espanya, perquè Navarro ha dit que el compartia ‘des del punt de vista d’Espanya i federal’ i ha afegit que ‘la mà estesa és mútua’ amb Díaz perquè comparteixen ‘un projecte que és el de tota Espanya’.  

Díaz apel·la a la ‘unitat d’Espanya’

Díaz ha obert la conferència política apel·lant a la ‘unitat d’Espanya’ i demanant al PSC que aposti per la constitució espanyola. ‘Aquest país no es pot permetre que el PSOE creï desconcert i inseguretat entre els ciutadans, junts som més’, ha declarat. Abans de començar la conferència, Díaz s’ha reunit amb el primer secretari del PSC, Pere Navarro, i el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba. 

Díaz també ha fet referència al PSC, ‘des de la solidaritat’ i la ‘comprensió’, i li ha enviat ‘tot el seu suport, fins i tot des de la discrepància’: ‘Necessitem al projecte dels socialistes’, ha dit. Segons Díaz, cal que PSC i PSOE ‘abordin allò que els uneix i sigui reconeixible per als ciutadans’ perquè ningú no els ‘pot fer fora de la defensa de la constitució’. Cal, ha afegit, ‘abordar la reforma’ del text constitucional ‘buscant el consens de l’any 1978’.

En tot cas, ha advertit que aquesta reforma de la constitució havia de partir de dues premisses fonamentals: ‘la igualtat i la no discriminació entre els territoris d’Espanya’ que són ‘valors constitucionals i profundament socialistes’.

Suport a Rubalcaba

Susana Díaz ha dit que hi havia ‘soroll intern’ al PSOE perquè el partit s’havia allunyat de les bases socials, fet que es va traduir en una derrota electoral. ‘Hi ha escletxes que no s’han acabat de tancar’, però ‘estem malgastant energia entre nosaltres quan hi ha ciutadans que ho estan passant malament’, ha dit.

En aquest sentit ha afirmat que el PSOE encara no havia estat capaç de construir l’alternativa política. I ha demanat que els companys del partit no desaprofitessin l’oportunitat d’aquesta conferència política per avançar en el programa. ‘El secretari general té el meu suport, el d’Andalusia, per impulsar els canvis que aquest partit necessita per tornar a ser reconeixible per a la gent’, ha sentenciat.

A la conferència hi són presents tots els aspirants a ocupar aquest càrrec, incloses Carme Chacón i la presidenta andalusa Susana Díaz. Hi participen 2.500 militants i simpatitzants del partit, i segons Alfredo Pérez Rubalcaba ha de servir per fer autocrítica i assentar les bases del programa polític per als pròxims anys.

El PSC també hi és malgrat les diferències pel dret de decidir que es van evidenciar de nou la setmana passada, en una votació al congrés espanyol on els socialistes catalans van trencar de nou la disciplina de vot i es van abstenir mentre la resta de diputats socialistes votaven a favor d’una iniciativa d’UPyD contra el dret de decidir.  

Els socialistes catalans hi assisteixen encapçalats pel primer secretari del partit, Pere Navarro, i el secretari d’Acció Política, Antonio Balmón. També el secretari d’Organització, Esteve Terradas, l’alcaldessa de Santa coloma Núria Parlón, la de l’Hospitalet, Núria Marín, i el president de la Fundació Campalans, Miquel Iceta. A més, l’alcalde de Tarragona, Félix Ballesteros, el vicesecretari general del Grup Socialista al congrés espanyol, Francesc Vallès, i el coordinador dels diputats i senadors del PSC a Madrid, Albert Soler, seran ponents als debats d’aquesta conferència política.  

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any