La presidenta d’Andalusia apel·la a la ‘unitat d’Espanya’ en la conferència del PSOE

  • Diu al PSC que ningú no pot fer fora el PSOE 'de la defensa de la constitució'

VilaWeb
Redacció
09.11.2013 - 12:39

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Susana Díaz, presidenta d’Andalusia, ha obert la conferència política del POSE que es fa avui a Madrid apel·lant a la ‘unitat d’Espanya’ i demanant al PSC que aposti per la constitució espanyola. ‘Aquest país no es pot permetre que el PSOE creï desconcert i inseguretat entre els ciutadans, junts som més’, ha declarat. Abans de començar la conferència, Díaz s’ha reunit amb el primer secretari del PSC, Pere Navarro, i el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba. 

Díaz també ha fet referència al PSC, ‘des de la solidaritat’ i la ‘comprensió’, i li ha enviat ‘tot el seu suport, fins i tot des de la discrepància’: ‘Necessitem al projecte dels socialistes’, ha dit. Segons Díaz, cal que PSC i PSOE ‘abordin allò que els uneix i sigui reconeixible per als ciutadans’ perquè ningú no els ‘pot fer fora de la defensa de la constitució’. Cal, ha afegit, ‘abordar la reforma’ del text constitucional ‘buscant el consens de l’any 1978’.

En tot cas, ha advertit que aquesta reforma de la constitució havia de partir de dues premisses fonamentals: ‘la igualtat i la no discriminació entre els territoris d’Espanya’ que són ‘valors constitucionals i profundament socialistes’.

Suport a Rubalcaba

Susana Díaz ha dit que hi havia ‘soroll intern’ al PSOE perquè el partit s’havia allunyat de les bases socials, fet que es va traduir en una derrota electoral. ‘Hi ha escletxes que no s’han acabat de tancar’, però ‘estem malgastant energia entre nosaltres quan hi ha ciutadans que ho estan passant malament’, ha dit.

En aquest sentit ha afirmat que el PSOE encara no havia estat capaç de construir l’alternativa política. I ha demanat que els companys del partit no desaprofitessin l’oportunitat d’aquesta conferència política per avançar en el programa. ‘El secretari general té el meu suport, el d’Andalusia, per impulsar els canvis que aquest partit necessita per tornar a ser reconeixible per a la gent’, ha sentenciat.

Reunió entre Rubalcaba, Díaz i Navarro

Abans de començar la conferència, el secretari general del PSOE s’ha reunit amb Susana Díaz i Pere Navarro, que s’ha limitat a explicar que la trobada havia anat molt bé i que havia servit per parlar ‘del projecte polític dels socialistes de tot Espanya’. En canvi, segons Navarro, no han parlat dels temes en què el PSOE i el PSC mantenen discrepàncies, com el dret de decidir.

Rubalcaba ha entrat al recinte acompanyat de la presidenta d’Andalusia, Susana Díaz, abans de saludar la resta dels participants de la fila zero de la Conferència Política. Una fila zero on no hi era Carme Chacón.

La qüestió catalana plana sobre la conferència

La direcció dels socialistes espanyols vol centrar la conferència política d’aquest cap de setmana al Campo de las Naciones de Madrid en el debat d’idees i projectes de futur, però previsiblement es parlarà també del model territorial, del procés d’independència de Catalunya i de les primàries que el partit ha de celebrar per escollir candidat a les pròximes eleccions generals.

Hi són presents tots els aspirants a ocupar aquest càrrec, incloses Carme Chacón i la presidenta andalusa Susana Díaz. Hi participen 2.500 militants i simpatitzants del partit, i segons Alfredo Pérez Rubalcaba ha de servir per fer autocrítica i assentar les bases del programa polític per als pròxims anys.

El PSC és present a la trobada malgrat les diferències pel dret de decidir que es van evidenciar de nou la setmana passada, en una votació al congrés espanyol on els socialistes catalans van trencar de nou la disciplina de vot i es van abstenir mentre la resta de diputats socialistes votaven a favor d’una iniciativa d’UPyD contra el dret de decidir.  

Els socialistes catalans hi assisteixen encapçalats pel primer secretari del partit, Pere Navarro, i el secretari d’Acció Política, Antonio Balmón. També el secretari d’Organització, Esteve Terradas, l’alcaldessa de Santa coloma Núria Parlón, la de l’Hospitalet, Núria Marín, i el president de la Fundació Campalans, Miquel Iceta. A més, l’alcalde de Tarragona, Félix Ballesteros, el vicesecretari general del Grup Socialista al congrés espanyol, Francesc Vallès, i el coordinador dels diputats i senadors del PSC a Madrid, Albert Soler, seran ponents als debats d’aquesta conferència política.  

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any