Com podem protegir la nostra privadesa a la xarxa?

  • El consultor informàtic Joan Jofra ens proposa cada setmana solucions als problemes informàtics

VilaWeb
Joan Jofra
09.11.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Això que hem anomenat web 2.0 ha portat a un exposició de les dades de tothom; és com si tots haguéssim perdut la vergonya i no ens fes res que tothom sàpiga i vegi què fem, quan ho fem i amb qui ho fem. Cadascú és lliure de ‘despullar-se’ virtualment, però ací us donarem uns consells perquè sabeu quines dades compartiu i us direm com fer-ho perquè les vegin només aquelles persones que vosaltres voleu, i no tothom qui es connecti a Internet (a Facebook sobretot).

El primer que heu de fer és anar a baixar-vos l’extensió AVG PrivacyFix (gratuït).

És una extensió només per a Chrome i Firefox, però això no és un inconvenient. Si no teniu algun d’aquests dos navegadors, baixeu-lo i instal·leu aquesta extensió perquè allò que fa és connectar-se a cada lloc, ensenyar-te com ho tens configurat i, amb teva aprovació prèvia, canviar les preferències internes del lloc (Facebook, Google+, Linkedin, etc) i, un cop fet, podeu continuar amb el vostre navegador preferit. En canvi, sí que té importància el navegador que feu servir perquè també configura el tracking -normalment amb cookies- del vostre navegador.

Amb aquest programa veuràs que sap de tu Facebook i com evitar que ho faci servir:

AVG PrivacyFix rebrà la següent informació:perfil públic, llista d’amics, llistes d’amics personalitzades, Canal de notícies, relacions, notes,, vida laboral, actualitzacions d’estat, formació acadèmica, lloc de naixement, població de residència, les fotos i gustos. I també: notes,, vida laboral, actualitzacions d’estat, education histories, hometowns, current cities, fotos i gustos de les teves amistats.

Tot això ho sabrà per poder canviar-ho i ensenyar-te quines coses et cal modificar per ser més ‘privat’.

Exemples de què t’aconsella a Facebook: que Facebook no faci servir els nostres ‘m’agrada’ per a anuncis, o bé revisar l’audiència dels nostres posts per a no fer-la sempre pública (ens ensenya una llista de totes les amistats i podem marcar quines no veuran per defecte els nostres posts)

Per exemple, activa la revisió de les publicacions de les amistats que t’han etiquetat abans que no apareguin en la teva cronologia.

Exemples del que t’aconsella a Google+: desactivar el ‘search history’, la història del YouTube, recomanacions compartides dels anuncis (pregunta de Google: ‘En funció de la meva activitat, Google pot mostrar el meu nom i la meva foto de perfil en les recomanacions compartides que apareguin en anuncis.’)

Després de tot això, el meu perfil de Google val $4,03 cada any

DoNotTrackMe és una segona extensió per a Chrome, Firefox, Explorer i Safari que para la comunicació que, normalment, fa un explorador amb el servidor web per a donar-li informació de què fas i qui ets.

És un exercici saludable instal·lar aquesta extensió i veure tot el que va blocant, us en fareu creus de tot el que atura aquesta petita extensió…. A cnet.com en surten fins a 13 empreses que fan tracking; a letsbonus.com en són 14, però dels que jo he vist els 15 de fnac.es de moment s’emporten el premi.

Quan intercepta algú t’ofereix opcions i suggeriments i deixa que alguns dels que et fan ‘tracking’ el segueixin fent per la seva ‘poca incidència’. Per exemple, webtrends.

Una extensió similar és Ghostery i, si el feu servir, és l’únic  que té una extensió pel navegador Opera.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any