La qüestió catalana plana sobre la conferència política del PSOE

  • Hi desfilaran els candidats a succeir Rubalcaba: Chacón, Madina, Patxi López i Susana Díaz

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
09.11.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El PSOE fa aquest cap de setmana una conferència política al Campo de las Naciones de Madrid, una reunió que la direcció dels socialistes espanyols vol centrar en el debat d’idees i projectes de futur, però on previsiblement es parlarà també del model territorial, del procés d’independència de Catalunya i de les primàries que el partit ha de celebrar per escollir candidat a les pròximes eleccions generals.

Hi seran presents tots els aspirants a ocupar aquest càrrec, incloses Carme Chacón i la presidenta andalusa Susana Díaz. Hi participen 2.500 militants i simpatitzants del partit, i segons Alfredo Pérez Rubalcaba ha de servir per fer autocrítica i assentar les bases del programa polític per als pròxims anys.

El coordinador de la conferència política, Ramón Jáuregui, ha assegurat que l’objectiu de la cita ‘no és buscar successor per a Rubalcaba’, sinó assentar les línies de l’ideari del partit davant els nous reptes de la crisi econòmica i el model territorial, mentre que l’andalús Gaspar Zarrías apuntava que seria ‘un error’ convertir la conferència en ‘la passarel·la Cibeles’ dels aspirants.  

Els socialistes espanyols arriben a aquesta conferència política amb la mala nota del CIS, que dimecres va publicar un baròmetre fet al mes d’octubre que situava el PSOE a 7,2 punts del PP en intenció de vot, un punt i mig més que al mes de juliol.  

S’hi afegeixen les paraules de l’ex-president del govern espanyol Felipe González, que malgrat recelar que la cita esdevingui un escenari de lluita per a la successió va admetre dijous que Alfredo Pérez Rubalcaba té ‘una crisi de lideratge’.  

A la cita hi seran l’ex-ministra Carme Chacón -tornada de Miami-, el secretari general del grup parlamentari al Congrés, Eduardo Madina, el secretari general dels socialistes bascos, Patxi López i la presidenta andalusa Susana Díaz. Els quatre sonen o han optat directament -cas de Chacón- a prendre les regnes del PSOE.  

També hi seran presents dirigents hostils a Rubalcaba com el secretari general dels socialistes madrilenys, Tomás Gómez, o el manxec Emiliano García-Page.    

Rubalcaba ha abordat la qüestió en una entrevista a Huffington Post on ha afirmat que els ciutadans ‘no li pregunten per primàries, sinó per com solucionarem la seva qüestió’. A la mateixa entrevista, on li demanen que descrigui els candidats, diu que Carme Chacón: ‘Intel·ligent. Bé, no, és una mica excessiu. No és que sigui tonta, per a res, però millor… tenaç. Sí, tenaç’.  

Presència del PSC

El PSC serà present a la trobada malgrat les diferències pel dret de decidir que es van evidenciar de nou la setmana passada, en una votació al congrés espanyol on els socialistes catalans van trencar de nou la disciplina de vot i es van abstenir mentre la resta de diputats socialistes votaven a favor d’una iniciativa d’UPyD contra el dret de decidir.  

Els socialistes catalans hi assisteixen encapçalats pel primer secretari del partit, Pere Navarro, i el secretari d’Acció Política, Antonio Balmón. També el secretari d’Organització, Esteve Terradas, l’alcaldessa de Santa coloma Núria Parlón, la de l’Hospitalet, Núria Marín, i el president de la Fundació Campalans, Miquel Iceta. A més, l’alcalde de Tarragona, Félix Ballesteros, el vicesecretari general del Grup Socialista al congrés espanyol, Francesc Vallès, i el coordinador dels diputats i senadors del PSC a Madrid, Albert Soler, seran ponents als debats d’aquesta conferència política.  

Un PSOE ‘més roig, morat i verd’

Amb tot, la direcció del PSOE prova de mantenir el rumb d’una conferència que vol que esdevingui un ‘debat d’idees’ i propostes de futur. La vicesecretària general dels socialistes espanyols, Elena Valenciano, ha afirmat aquest divendres en una entrevista a Telecinco que el PSOE que sortirà de la cita serà ‘més roig, més morat i més verd’, és a dir, que serà més d’esquerres, més feminista i més ecologista.

Proposta de reforma fiscal

Per aquest motiu, el PSOE ja ha llançat alguna de les propostes que s’aprovaran a aquesta conferència, com una reforma fiscal que eximeixi de l’IRPF a pensionistes, aturats i mileuristes amb fills. Sumen un total de cinc milions de ciutadans espanyols i tindria un cost per a les arques públiques de 5.000 milions anuals.  

Debats dissabte, clausura diumenge

Malgrat que ahir es van fer alguns actes, el pes de la conferència política són les intervencions d’avui i demà. Avui l’obrirà a les 10.30 el secretari d’Organització, Óscar López, juntament amb Susana Díaz, Javier Fernández i Elena Valenciano. Al llarg de la jornada es faran les comissions de treball de la UE, Economia, Benestar i Model de partit. Demà es presentaran les conclusions i tancarà la cita un discurs del secretari general, Alfredo Pérez Rubalcaba.  

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any