El País se suma a la tercera via amb una peculiar enquesta i un editorial

  • Crida l'atenció de l'enquesta el triomfalisme de l'aposta per la tercera via, quan ERC apareix com el partit majoritari

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
03.11.2013 - 11:09

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El diari El País ha fet avui una aposta declarada per una ‘tercera via’, seguint les propostes expressades per Josep Antoni Duran i Lleida, el diari La Vanguardia i Pere Navarro. I ho fa amb una enquesta en què introdueix una suposada proposta de tercera via –que hi apareix com a majoritària— com a tercera resposta en un referèndum sobre la independència, a part del sí o el no. I, alhora, amb un editorial amb què desacredita la consulta i en què presenta els partidaris de la secessió com uns radicals.

Més informació: Una enquesta d’El País indica un gran creixement d’ERC i de Ciutadans

D’entrada, El País planteja de tal manera l’enquesta que rebaixa el pes del suport al dret de decidir, que en les últimes enquestes fetes tant pel CEO com El Periódico té al voltant del 80% de favorables. En el diari espanyol baixa a un 55% de favorables, per un 40% de gent que s’hi oposa. Per què hi ha aquesta diferència entre aquesta enquesta i les altres? Potser la resposta es pot trobar en la pregunta que es fa en la publicada avui: Catalunya, o qualsevol altra comunitat o regió d’Espanya, té el dret de decidir unilateralment si segueix o no formant part d’Espanya o aquesta és una decisió que requereix la conformitat també de la resta d’Espanya?’.

Suport majoritari a la independència

El sondatge d’aquest diari, fet entre el 28 i el 30 d’octubre amb 1.000 entrevistes telefòniques, també inclou més preguntes sobre la independència de Catalunya.

Per exemple, la pregunta: ‘En el cas hipotètic que es celebrés un referèndu sobre la independència de Catalunya, què és més probable que acabés votant?’. El resultat: 46% a favor de la independència de Catalunya; 42% que continuï formant part d’Espanya.

Una altra: ‘Si la independència signifiqués que Catalunya quedaria fora de la UE, què és més probable que acabés votant?’ La resposta: 48% que continués formant part d’Espanya i un 40% a favor de la independència.

En aquestes dues preguntes els percentatges són pràcticament calcats als de fa un any de l’enquesta encarregada pel mateix diari.

I apareix una ‘tercera via’…

Però l’enquesta afegeix una altra pregunta, en què inclou una suposada ‘tercera via’ entre les respostes en el referèndum; una tercera via que apareix definida com ‘noves i blindades competències en exclusiva’ per a Catalunya. Fins ara el govern espanyol no ha fet cap proposta en la línia d’una tercera via, és a dir, que ha desestimat cap tracte diferencial en matèria de finançament o en cessió de competència. L’única referència a una tercera via que va fer el president espanyol va ser aquella en què va dir: ‘Què és això de la tercera via?’

En l’enquesta publicada avui, la pregunta es formula d’aquesta manera: ‘Si en el possible referèdum s’inclogués la possibilitat d’optar per una tercera via, en què Catalunya seguiria formant part d’Espanya però amb noves i blindades competències en exclusiva, què és més probable que acabés votant?’ I les respostes es reparteixen així: Un 31% a favor de la independència; un 17% per les mateixes competències que té ara i un 40% per aquesta ‘tercera via’.

ERC i Ciutadans, els que més pugen

Això contrasta amb l’escàs suport que tenen els partits que defensen ‘terceres vies’ en la intenció de vot, segons la mateixa enquesta: si hi hagués eleccions ara, el PSC passaria de 20 diputats a 13. D’Unió no es pot saber el suport que tindria, perquè és dins de la federació de CiU, que en l’enquesta perd molt suport: de 50 diputats a 32; una davallada que va en favor de l’augment d’ERC, que seria la primera força. Segons l’enquesta, els republicans obtindrien 37 diputats; CiU, 32; Ciutadans, 21; ICV-EUiA, 14; PSC, 13; PP, 12 i la CUP, 6. Tal com indicava l’enquesta de dilluns d’El Periódico, ERC agafaria avantatge a CiU i C’s pujaria de forma espectacular fins al tercer lloc, en detriment de PSC (que es veuria superat pels ecosocialistes) i del PP. La CUP duplicaria el nombre de diputats que té ara.

Els independentistes, uns radicals

Amb totes aquestes dades, El País fa un editorial que comença així: ‘És fals que els catalans abonin de manera majoritària la independència. Prefereixen la tercera via. Ni secessió ni continuisme: una via intermitja, de tall federal, confederal o que suposi un salt qualitatiu en el sentit d’aprofundir l’autonomia’.

Afegeix que pren importància ‘l’aposta del govern [espanyol] per a  “obrir marcs de diàleg”‘. Diu que Mas margina els moderats de la federació de CiU i qualifica ERC (que en l’enquesta d’avui apareix com a partit majoritari) com a ‘secessionistes radicals’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any