Espadaler: ‘Ara per ara no podem concloure cap mala praxi en el cas Raval’

  • Espadaler diu que no tenen proves que Benítez rebés cinc cops al cap per part dels mossos · Les declaracions del conseller contradiuen l'informe de la policia espanyola

VilaWeb
Redacció
31.10.2013 - 13:36

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Amb la informació gràfica de què disposem avui, i d’acord amb les investigacions que hem fet, el Departament d’Interior no pot concloure que hi hagi hagut una mala praxi consistent a haver donat cops a la banda esquerra del cap a Juan Andrés Benítez en el moment de la seva detenció i reducció.’ Aquesta és l’explicació que ha fet avui el conseller Ramon Espadaler sobre el cas de l’empresari mort al Raval després d’haver estat detingut.

Ha demanat que fos la policia espanyola que demostrés que els agents havien fet aquests cinc cops al cantó esquerre del cap a Benítez, tal com ha recollit en l’informe lliurat a la jutgessa.

‘És acceptat que en un procés de reducció s’ha de fer servir la mínima força possible perquè sigui efectiva. Si es confirmés que es van clavar aquests cops, ens trobaríem en un cas d’extralimitació policíaca, no tan solament reprovable sinó també sancionable’, ha dit Espadaler.

Tanmateix, ha insistit que això no es podia pas demostrar amb la informació de què disposava. Per això Interior no aplicarà cap mesura cautelar als agents que van intervenir en l’actuació. ‘Si s’acabés evidenciant i demostrant aquesta informació, això tindria conseqüències d’ordre disciplinari’, ha afegit.

Així mateix, ha explicat que actualment hi havia dos procediments oberts: el judicial, instat pel jutjat penal de Barcelona i que ha encarregat a la policia espanyola l’informe segons el qual Benítez va rebre un seguit de cops al cap en el moment de ser reduït; i el procediment d’afers interns, que continua obert per resoldre si hi va haver una extralimitació dels mossos. 

El conseller ha insistit en la presumpció d’innocència dels policies catalans i que no hi havia cap agent encausat en aquest cas. També ha dit que si no s’acreditaven les informacions publicades demanarien explicacions.

El comissari en cap dels Mossos, Josep Lluís Trapero, ha situat el cops de puny, que per a Espadaler tracen la línia de la mala praxis, sobre la part superior del tronc de la víctima. Ha dit que era molt difícil poder discernir quina era la posició concreta del cos del retingut, tapat com estava pels policies que tenia a sobre, i que donar cops a la part superior del tronc no tenia perquè ser considerat una mala praxis. 

Trapero sí ha volgut cridar l’atenció sobre el fet que a les imatges aparegui en un instant una mà de Benítez agafant la camisa d’un dels policies. Pels mossos, això demostra que no es pot dir que l’empresari estigués ‘immobilitzat’. 

Els responsables de la investigació interna no han interrogat encara als agents implicats en aquesta detenció per ‘no interferir’ en el procés judicial, segons el director de la policia catalana, Manel Prat. Un cop hagin parlar davant la jutgessa, també seran interrogats per la policia catalana.  

 

Informació relacionada: 

Veïns diuen que els mossos van continuant pegant l’home mort al Raval després de lligar-lo

Interior obre una investigació interna sobre la detenció de l’empresari mort al Raval

Espadaler: ‘No podem jutjar per unes imatges o a cop de titular’

Dos vídeos mostren com els mossos van pegar l’empresari mort al Raval

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any