El mòbil modular

  • Un dissenyador neerlandès i Motorola conflueixen en una nova idea de mòbil basada en el concepte de Lego

VilaWeb
Redacció
31.10.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Mentre les més de vint mil persones que han pagat anticipadament 325 euros pel mòbil ‘intel·ligent i just‘ neerlandès Fairphone esperen amb afany tenir-lo a les mans ben aviat, un nou concepte de telèfon ha emergit amb força. És el Phoneblok, que trasllada a la telefonia la imatge del joc de peces Lego. De moment és únicament una idea al cap del dissenyador Dave Hakkens, també neerlandès, que des del setembre s’ha escarrassat a difondre-la aprofitant totes les eines disponibles a internet amb la intenció que, ben aviat, es pugui materialitzar.

Dimarts, el text que havia penjat uns quants mesos enrere a la plataforma d’amplificació de missatges Thunderclap, que diu ‘Show the world we want a phone worth keeping! #phonebloks‘, va assolir el suport de gairebé un milió d’usuaris, molts més que no els cinquanta mil a què aspirava de partida. Amb aquesta resposta, Hakkens es considera més que ben pagat, atès que no volia diners, sinó demanda. I ha comprovat que n’hi ha: segons els càlculs de Thunderclap, amb aquesta xifra de suport el seu missatge pot haver arribat a uns tres-cents vuitanta milions de persones.

I, realment, el jove estudiant de l’Acadèmia de Disseny d’Eindhoven ho ha notat: el vídeo explicatiu del projecte a YouTube ha superat els disset milions de visualitzacions des del 10 de setembre, la seva web oficial ha caigut sovint pel gran nombre d’accessos i el seu original prototip telefònic ha estat tema central (i portada) de moltes publicacions impreses i digitals. I ha concedit, en tot aquest procés, moltíssimes entrevistes per explicar amb més detall un mòbil format per una placa central o carcassa, a la qual s’ajunten tot de mòduls intercanviables i substituïbles, cadascun amb una funció de telèfon intel·ligent: la càmera de fotos, el receptor de wi-fi i de GPS, el telèfon en si, l’enregistrador de vídeo…

Darrere la concepció en blocs hi ha la voluntat de desenvolupar un aparell evolutiu que permeti de reduir dràsticament el ritme amb què queden obsolets els centenars de milions de mòbils que es venen anualment. Inspirat en les peces de Lego, amb les parts adaptables vol aconseguir que no s’hagi de canviar tot el telèfon quan falli la bateria o s’espatlli el flaix, quan es malmeti un bloc per un cop o, simplement, quan l’usuari vulgui canviar-ne l’òptica fotogràfica. Ras i curt, Hakkens mira de revolucionar la manera com fabriquem i fem servir l’electrònica, començant pel mòbil.

Amb quasi un milió de persones que han trobat interessant la idea i s’han prestat a redifondre-la entre els seus cercles, el jove dissenyador neerlandès s’ha plantat fa poc a Silicon Valley, el pulmó de l’emprenedoria al món, per entrevistar-se amb empreses i aconseguir que el Phoneblok deixi d’ésser una utopia del demà i esdevingui una proposta… d’Ara, amb Motorola.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any