Mig any després, la reciprocitat entre TV3 i Canal 9 continua essent paper mullat

  • L'acord restava condicionat a un nou múltiplex reclamat pel govern valencià · L'executiu espanyol no té previst d'atorgar-l'hi

VilaWeb
Bel Zaballa
30.10.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El portaveu del govern català, Francesc Homs, anunciava el 30 d’abril passat un acord de reciprocitat amb la Generalitat Valenciana perquè TV3 es pogués veure al País Valencià i Canal 9 al Principat. Un acord que restava condicionat al fet que el govern espanyol atorgués més espai radiolèctric al valencià i que es respectessin ‘els signes d’identitat’ de tots dos territoris. Mig any després, l’acord encara no s’ha executat. El País Valencià continua –com des de fa gairebé tres anys– sense veure TV3, i Catalunya, sense rebre Canal 9.

L’escull: un nou múltiplex

Tots dos governs tenen la responsabilitat de fer efectiu l’acord que van tancar, però la Generalitat Valenciana s’excusa en la manca d’un nou múltiplex per a emetre els canals de Televisió de Catalunya i diu a VilaWeb que la reciprocitat roman supeditada al fet que el govern espanyol autoritzi un altre múltiplex ‘per a la correcta emissió dels canals’. De fet, aquest era un dels termes de l’acord, i fonts del govern català també es limiten a donar aquesta resposta per justificar que no s’hagi fet efectiva la reciprocitat: ‘Tot depèn del ministeri, perquè l’acord és que es farà quan ells tinguin múltiplex.’

TV3 podria emetre’s pels múltiplexs que ja hi ha

Sobre els dos múltiplexs que actualment té el govern valencià, fonts de vice-presidència diuen a VilaWeb que són ocupats. Tanmateix, en aquests múltiplexs hi ha tres canals que emeten doblats. Per tant, es podrien fer servir per a l’emissió de TV3. Tècnicament, doncs, no hi ha cap impediment.

ACPV: ‘El govern valencià actua a la defensiva’

‘El govern valencià actua a la defensiva. Després d’haver perdut la majoria social i jurídica va optar per acceptar l’acord formalment, però sense executar-lo. L’única cosa que pot fer ara és retardar el procés’, diu Toni Gisbert, coordinador d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV), l’entitat responsable dels repetidors que durant vint-i-sis anys van fer arribar TV3 a tot el sud del país. Finalment, ACPV va guanyar la batalla judicial i el Tribunal Suprem espanyol va anul·lar la resolució del govern valencià que obligava a tancar les emissions. 

Pla B: que el govern català torni a emetre el senyal als repetidors d’ACPV

Si els governs valencià i català no executessin l’acord, hi hauria una segona opció: que el govern català tornés a emetre el senyal cap als repetidors d’ACPV al sud. Gisbert recorda que el febrer del 2011, quan l’entitat va tancar els últims repetidors obligada pel govern, la Generalitat de Catalunya va deixar d’enviar-los el senyal de TV3, com un gest cap al govern valencià. Per tant, si ara ACPV tornés a obrir els repetidors no serviria de res: caldria que el govern català tornés a enviar-los el senyal. Això, a més, tindria un risc afegit: ACPV emetria de manera ‘al·legal’ i s’exposaria a més multes per part del Ministeri d’Indústria espanyol.

‘Pressionar perquè compleixin l’acord’ 

‘No aspirem només a tornar a la situació anterior –diu Gisbert–. Ara som en la fase final, aquella en què hem guanyat la majoria social, i també jurídica, però el govern s’entesta a resistir. Podrà aguantar una mica però acabarà cedint, i haurà d’executar allò a què es va comprometre.’ 

Sobre l’argument de la necessitat d’un tercer múltiplex, que dependria de la concessió espanyola, ACPV diu i rediu que és una excusa i que es pot emetre amb els múltiplexs actuals. Per això demana que es faci pressió damunt el govern d’Alberto Fabra perquè compleixi l’acord, i també damunt la Generalitat de Catalunya, ‘perquè hi ha en joc la seua credibilitat’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any