‘Lou Reed tenia Blai Bonet al contestador’

  • Bargalló destaca la 'gran implicació' de Lou Reed amb la cultura catalana

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
28.10.2013 - 09:02

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La figura de Lou Reed té també una connexió amb la cultura catalana. Des del primer concert al nostre país el 1975 (quan encara actuava la censura franquista i no se li van permetre de cantar temes com el conegut ‘Heroin’), va visitar sovint Catalunya. I demostrava, allà on era, la seva admiració per la literatura catalana.

L’ex-conseller en Cap i ex-director de l’Institut Ramon Llull, Josep Bargalló, recorda aquesta admiració. En declaracions a La Xarxa, Bargalló, que va conèixer personalment Lou Reed, ha explicat que Reed era un gran apassionat de Catalunya i que en diverses ocasions havia recitat poemes de Brossa, Espriu o Cassasses. A més, ha explicat que durant una època, el novaiorquès tenia sonant al contestador del seu telèfon ‘un tros d’un poema de Blai Bonet sobre un boxejador’.

Amb barretina

El desembre passat, Lou Reed va sorprendre a la seva pàgina de Facebook amb la publicació d’una caricatura seva on apareixia amb barretina i, de fons, un paisatge que recordava Montserrat. El dibuix es va publicar al costat del vers ‘Jingle all the way’, de la nadala ‘Jingle Bells’, i un vincle a un vídeo amb la seva cançó ‘The Bells’ (1979). El més sorprès de tots va ésser l’autor de la caricatura, el dissenyador gràfic Xavier Boronat.  ‘Altres artistes i el mateix Reed van fer molts esforços per entendre la cultura catalana’, ha recordat Bargalló. 


N’és una bona mostra l’admiració pels poetes catalans, que es va traduir en projectes artístics com l’espectacle ‘Made in Catalunya’ (ací en teniu el llibret) al Baryshnikov Center de Nova York, el 2007, on va recitar amb la seva companya Laurie Anderson i Patty Smith versos de Brossa, Casasses, Espriu, Estellés i Martí i Pol, entre més autors.

El 2008 ho va tornar a fer a Barcelona, en el Festival de Poesia ‘Kosmópolis’ del CCCB, on va presentar el llibre de versos ‘Travessa el foc’. En la conferència de premsa prèvia, Reed va parlar de política i del conflicte al País Basc (vídeo).

I el 2009 va dur amb Laurie Anderson ‘The Yellow Pony’ al Festival de la Porta Ferrada.

Amb barretina

El desembre passat, Lou Reed va sorprendre a la seva pàgina de Facebook amb la publicació d’una caricatura seva on apareixia amb barretina i, de fons, un paisatge que recordava Montserrat. El dibuix es va publicar al costat del vers ‘Jingle all the way’, de la nadala ‘Jingle Bells’, i un vincle a un vídeo amb la seva cançó ‘The Bells’ (1979). El més sorprès de tots va ésser l’autor de la caricatura, el dissenyador gràfic Xavier Boronat.

Por d’anar a una conferència de premsa

Bargalló i Reed van coincidir en un projecte que es va dur a terme a Nova York amb el suport de l’Institut Ramon Llull: el ‘Made in Catalunya’, en un acte on va recitar versos de Cassasses. Patti Smith també va participar-hi, llegint emocionada, versos de Martí i Pol. L’ex-conseller  ha ressaltat l’estreta relació que el fundador de la Velvet Underground mantenia amb la literatura i la cultura catalana. ‘Nosaltres volíem presentar la cultura catalana com una cosa contemporània viva i des d’un principi artistes com Lou Reed van ser molt actius’, ha explicat. 


Bargalló ha recordat que, en una ocasió, Reed tenia por d’anar a una conferència de premsa per si els periodistes li preguntaven coses ‘molt profundes’ sobre la poesia catalana. ‘Em va dir: “No podré respondre si em pregunten coses així”, i jo li vaig explicar que no creia que cap periodista volgués que ell fes una classe sobre poesia catalana’, ha detallat Bargalló, que ha conclòs: ‘Al final tot va anar molt bé.’

Notícies relacionades:

Bloc de Vicent Partal: Quan Lou Reed llig Estellés (24-3.2007)

VilaWeb TV: Lou Reed: ‘M’interessa molt el conflicte basc’ (24-10-2008)

Lou Reed penja a Facebook una caricatura seva amb barretina (16-12-2012)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any