Milers de manifestants surten al carrer contra la llei Wert

  • Sindicats de mestres i d'alumnes convoquen protestes contra la llei Wert · També s'hi afegeixen les federacions de pares

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
24.10.2013 - 21:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Milers de manifestants han sortit al carrer per protestar contra la reforma educativa impulsada pel ministre José Ignacio Wert, en el marc de la vaga general al sector de l’educació. Una vaga que, segons les administracions ha tingut un seguiment d’entre el 17% i el 20%, depenent del cas, però que segons els sindicats de mestres i d’alumnes ha tingut un ampli seguiment: a més d’exigir la retirada de la llei, han protestat contra les retallades i les legislacions autonòmiques en matèria d’educació. 

Barcelona i València han estat les ciutats on s’ha manifestat més gent contra la llei Wert. Segons els organitzadors de la marxa han estat 170.000 els manifestants que han sortit als carrers de Barcelona aquest dijous. Segons la Guàrdia Urbana aquesta xifra ha estat de 30.000 persones.

La cua de la manifestació ha començat a sortir de la plaça Universitat, punt d’inici, quan la capçalera estava arribant al final de la Via Laietana. La mobilització ciutadana ha omplert, doncs, el carrer Pelai, el cantó de mar de la plaça de Catalunya, el carrer Fontanella i el carrer de Via Laietana.

Ha estat una protesta intergeneracional perquè s’han vist persones de totes les edats guarnir-se amb la samarreta groga -símbol de la defensa de l’escola pública- i desfilar fins al Pla de Palau, final de la marxa.

Protesta multitudinària a València

A València, la manifestació ha aplegat unes 30.000 persones segons els convocants, i ha comptat amb l’assistència de representants polítics dels partits de l’oposició: Ximo Puig (PSPV), Enric Morera (Compromís) i Marga Sanz (EUPV).



La Conselleria  d’Ensenyament catalana ha xifrat en un 17,06% el seguiment de la vaga als centres públics, amb dades de les onze del matí, mentre que als concertats era d’un 15,4%. Les dades suposen, respecte de la convocatòria que es va fer al maig, un increment de quasi dos punts a l’ensenyament públic i de dotze punts en la xarxa concertada. Aquest darrer increment és, per la consellera, la prova que la protesta tenia en la LOMCE impulsada per l’estat i en ‘l’amenaça al model català’ el seu ‘punt central’. Per la seva banda, els sindicats han xifrat el seguiment en un 55% als centres públics i en un 35% als concertats.

El president valencià Alberto Fabra ha informat, durant la sessió de control parlamentari, que el seguiment de la vaga era del 21,6% a l’escola pública i d’un 1,78% en la concertada. 

La conselleria balear xifra en un 25,9% el seguiment de la vaga, mentre que els sindicats eleven fins a un 75% els docents que l’han secundat. 

 

Contra la llei Wert i el decret Bauzá

A les Illes, la vaga arriba després de tot un seguit de protestes i una vaga de tres setmanes contra el tractat integrat de llengües (TIL), el polèmic decret de trilingüisme de Bauzá que discrimina el català. Docents, mares, pares i un bon gruix de la societat es mantenen en peu de guerra des del començament del curs, i avui també es volen fer sentir.

‘Segurament a les Illes hi haurà un gran seguiment de la vaga. Som el laboratori de la LOMCE –diu a VilaWeb Maria Antònia Font, portaveu de l’STEI-i–. La gent està motivada, continua el malestar i les ganes de mobilitzar-se.’ Ara per ara la negociació amb la conselleria resta aturada i a les aules hi ha força disparitat en l’aplicació del decret. ‘És un caos organitzatiu, i farà créixer el fracàs escolar’, alerta.

Per això, amb el lema ‘Ni TIL ni LOMCE’ hi ha hagut també concentracions a Maó, a Eivissa i a Formentera.

En defensa de la llengua i contra les retallades

Al País Valencià, milers de manifestant han sortit al carrer, fent cas de la crida de la Plataforma en Defensa de l’Ensenyament Públic (formada per sindicats de docents i d’estudiants i federacions de mares i pares). Escola Valenciana també cridava a protestar, recordant que la llei ‘assegura l’ensenyament en castellà a qualsevol alumne del País Valencià’ però ‘no assegura l’ensenyament plurilingüe en valencià, el dels programes òptims’.

En la jornada d’avui també s’ha exigit que s’acabessin les reformes i retallades del govern valencià, que s’afegeixen a la del govern espanyol. ‘Són un greu deteriorament de la qualitat educativa i una agressió sense precedents cap als drets dels treballadors de l’educació’, denuncia l’STEPV. El sindicat també demana que el català sigui la llengua vehicular del sistema educatiu valencià.

Les concentracions convocades avui al País Valencià han estat a Alacant, a Castelló de la Plana i a València.

‘Ni LOMCE ni LEC ni retallades’, criden els sindicats al Principat

Amb el lema ‘Ni LOMCE, ni LEC, ni retallades’, els manifestants han sortit as carrers d’algunes ciutats del Principat contra la llei Wert i també contra la llei d’educació de Catalunya (LEC). Segons USTEC, CCOO i UGT, la llei Wert torpedina el sistema d’immersió lingüística i promou una mena de canvis d’estudis, avaluació i organització del centre, en què la participació i la representació dels claustres i els consells escolars minvarà.

També critiquen el govern de Catalunya, perquè ha reduït personal docent, ha augmentat la jornada i ha retallat el sou. Segons els sindicats, els nous decrets de la LEC ‘obren la porta a la discrecionalitat, a una gran desorganització dels centres i al deteriorament de l’educació de qualitat a l’escola pública’.

Per això demanen que es retiri la llei Wert, s’aturi l’aplicació de la LEC i es retiri el decret de provisió i plantilles d’aquesta llei. Així mateix, volen que se suprimeixin les retallades i defensen la immersió lingüística a les escoles.

En un comunicat titulat ‘Contra l’ofensiva espanyolista i mercantilitzadora, defensem l’educació pública i en català’, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) alerta que les conseqüències de la LOMCE serien dramàtiques, perquè confirmarien la ‘desaparició progressiva d’una escola pública i catalana al nostre país’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any