L’estat espanyol insisteix a arraconar les institucions catalanes

  • Rajoy no cedeix i arracona Mas en la inauguració del Fòrum Econòmic de la Mediterrània Occidental

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
23.10.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern espanyol, després dels tripijocs protocol·laris per a desplaçar el president Artur Mas de la presidència d’un acte a Foment del Treball, avui torna a provar d’humiliar les institucions catalanes en la inauguració del Fòrum Econòmic de la Mediterrània Occidental, a Barcelona. El conseller de Presidència, Francesc Homs, va recriminar al govern espanyol que no permetés a Mas de fer cap salutació en l’acte celebrat al Palau de Pedralbes, propietat de la Generalitat. ‘És un error d’impedir al president de la Generalitat que parli tres minuts a casa seva’, va dir.

El ministre d’Afers Estrangers espanyol, José Manuel García-Margallo, va ser inflexible a la petició de la Generalitat, tot i els precedents que hi ha de casos similars. Avui Mas rebrà els assistents però no es quedarà a l’acte i anirà al parlament, on hi ha ple.

El govern espanyol permetia tan sols que Mas hi assistís, però sense poder-hi parlar. Segons Margallo, la petició per part de la Generalitat de modificar el programa no va tenir ‘bona acollida’, perquè hauria obert la possibilitat que qualsevol altra persona o delegació prengués la paraula en un acte on únicament intervenen els ministres de Portugal i Mauritània, a part Mariano Rajoy, ‘com a president de l’estat amfitrió’. La intervenció de Mas, segons Margallo, hauria obert una discussió i contradit el fet que en les reunions formals entre estats membres ‘hi intervenen només els ministres dels estats membres’.

Dilluns, García-Margallo va tenir una conversa amb el conseller de la Presidència, Francesc Homs, i li va reiterar el no del govern espanyol a la intervenció de Mas.

‘Això és una imposició’

‘No són dos governs que no s’avenen. Això és una relació on un té capacitat per imposar a un altre. No és una relació d’igual a igual, ja m’agradaria a mi’, va dir ahir Homs. I va afegir: ‘Ens podran imposar que no puguem parlar tres minuts, però no podran imposar al poble de Catalunya que calli. No ens poden demanar que deixem d’existir.’

Homs va explicar que l’acte d’avui era un fòrum subregional informal; que es feia al Palau de Pedralbes, que era propietat de la Generalitat; que el govern havia participat en el disseny de la trobada des del 5 de juliol, quan es va acordar que tant Mas com Xavier Trias, batlle de Barcelona, hi farien la benvinguda; que hi havia no tan sols representants governamentals, sinó també d’empreses i patronals; i que hi havia els precedents del president Bauzá a Palma el mes de juliol passat, de Pasqual Maragall el 2005 i de Montilla el 2008, que van intervenir en actes semblants o fins i tot de més solemnitat. Per tot plegat, el govern demanava que Mas, durant tres minuts, pogués saludar, només ‘per cortesia’, però el govern espanyol ho va refusar. Homs va insistir a dir que aquesta decisió era un error.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any