El Canadà intenta atacar el dret d’independència del Quebec

  • Vol invalidar la llei que dota el Quebec del dret de decidir

VilaWeb
Redacció
20.10.2013 - 18:47

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern canadenc ha demanat d’invalidar la llei provincial que dóna al Quebec el dret de decidir la seva independència, segons que ha publicat aquest cap de setmana la revista canadenca Maclean, que n’aporta els documents, i tal com recull el diari Le Monde. ‘D’acord amb la constitució del Canadà, el Quebec és una província del Canadà i la legislació impugnada no pot de cap manera constiuir una base jurídica per a una declaració unilateral d’independència’, han escrit els advocats del govern conservador canadenc de Stehpen Harper al fiscal general del Canadà.

Adoptada pel govern independentista de Lucien Bouchard l’any 2000, la llei en qüestió, anomenada ‘Llei 99‘, estableix que ‘quan els quebequesos siguin consultats en referèndum […], l’opció guanyadora serà la que obtingui un major nombre de vots declarats vàlids, és a dir, el 50% dels vots més un’, i, en general, ‘que el poble del Quebec pot, de dret i de fet, decidir sobre ell mateix’.

‘Nació dins d’un Canadà unit’

La ‘Llei 99’ o ‘llei sobre l’exercici dels drets i prerrogatives de la gent del Quebec’, es va adoptar en resposta a la ‘Llei de la claredat‘, del govern liberal de Jean Chrétien, aleshores primer ministre de Canadà. Segons aqueta llei, Ottawa té l’obligació de negociar la secessió d’una província si la resposta a la consulta és clara i la qüestió és igualment important. Aquesta llei canadenca, al seu torn, es va adoptar després dels dos referèndums d’independència fets al Quebec, l’any 1980 i l’any 1995. El ‘no’ es va imposar en ambdues ocasions, en un resultat ajustat.

Aquesta és la primera vegada en sis anys que el govern conservador de Stephen Harper ataca la sobirania del Quebec. El 2006 Harper havia aprovat una moció que reconeixia el Quebec ‘com una nació dins d’un Canadà unit’.

La resposta del govern quebequès ha estat clara. ‘És el poble del Quebec el que ha de decidir el seu futur polític’, ha respost el ministre d’Afers Intergovernamentals, Alexandre Cloutier. ‘Ens defensarem amb els millors advocats’, ha reblat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any