Procés Constituent s’ha de presentar a les eleccions?

  • Us oferim un reportatge en vídeo de l'acte, amb declaracions dels promotors, dels artistes convidats i del públic · Hi parlen sobre futur, eleccions, aliances i independència

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
14.10.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La plaça de Puig i Cadafalch, a les fonts de Montjuïc de Barcelona, es va omplir ahir amb motiu de l’acte central de Procés Constituent, impulsat per Teresa Forcades i Arcadi Oliveres. L’acte va servir per a fer balanç d’aquest mig any de presentacions i adhesions pel territori i per a emprendre una nova fase del projecte, la campanya ‘Construïm la República Catalana del 99%’. Us oferim una crònica en vídeo de l’acte, amb declaracions dels promotors, dels artistes convidats i del públic. Tots reflexionen sobre el present i el futur del moviment sobre el procés d’independència i sobre el tema central que va planar durant tot l’acte: Procés Constituent s’ha de presentar a les eleccions? De quina manera?

Forcades, amb les eleccions com a horitzó

Forcades va explicar a VilaWeb que presentar-se a les eleccions era efectivament l’horitzó del moviment, però va dir que ara encara era aviat per parlar-ne. ‘No en volem parlar perquè encara som en l’etapa de consolidació del moviment’, va dir, reiterant que calia involucrar-hi la majoria de la societat: ‘vam passar de quatre a quaranta, de quaranta a quatre-cents i de quatre-cents a quaranta mil, però hem d’arribar a quatre milions’. Forcades va explicar que extraoficialment s’han fet contactes amb la majoria de partits amb el propòsit de fer una gran coalició d’esquerres per a una candidatura única a les eleccions, però va remarcar que oficialment no s’havia fet cap pas perquè el moviment encara no era prou madur ni transversal.

Hi ha espai entre la CUP i Iniciativa?

Entre els assistents, entre els quals hi havia una quota alta de dones, no hi havia un consens clar sobre la conveniència de concórrer a les eleccions. Per alguns, la funció de Procés Constituent havia de limitar-se a remoure consciències; per altres, unes eleccions amb una candidatura de Procés Constituent acabarà essent necessàries. Això sí, arribant aquest cas, la majoria dels assistents ahir a l’acte eren partidaris d’una gran coalició amb partits d’esquerres. ‘Jo crec que Procés Constituent pot integrar-se perfectament a la CUP’, deia l’Eduard, de Badia del Vallès, que veia més difícil que Iniciativa s’afegís a un projecte com aquest. Per a l’Anna, de Capellades, que va confessar estar completament d’acord amb l’ideari de Procés Constituent, ‘ja hi ha propostes polítiques que proposen el mateix’ i, per tant, fóra bo que s’unissin. I per a l’Omar, de Vallirana, tant la CUP com Iniciativa s’haurien d’afegir a Procés Constituent –i no a l’inrevés–.

Gerard Quintana: ‘Presentar-se a unes eleccions pot implicar condicions i concessions; i ara no és moment de concessions’

‘La funció de Procés Constituent ha de fer la de fer de despertador’, com va dir Gerard Quintana, adherit al moviment i artista convidat a l’acte, en declaracions a VilaWeb. Per Quintana, una aventura electoral podria esdevenir necessària, però podria també afeblir el moviment. ‘Presentar-se a unes eleccions pot implicar condicions i concessions. I ara no és moment de concessions’, va dir. Això sí, va remarcar la importància del moviment perquè amb la independència del país a la vista, cal començar a treballar des d’ara perquè ‘ningú no es quedi als racons del camí’. ‘No crec en un canvi d’un dia per l’altre i que de cop i volta no serà millor i tot anirà bé; per, tant, hem de treballar des d’ara’.

Lídia Pujol: ‘No és un camí d’aquí a les pròximes eleccions, és un camí de vida’

Per a Lídia Pujol, que com Quintana és adherida al moviment i també fou una de les artistes convidades, ‘no es tracte de fer un camí d’aquí a les pròximes eleccions, sinó que és un camí de vida: es tracte de fer la revolta i tornar-la a fer i tornar-la a fer’.

El rerefons de la independència, una eina per canviar-ho tot

La majoria dels assistents, això sí, tal com va remarcar també Arcadi Oliveres, van posar l’accent en el rerefons de la independència de Cataunya. ‘Per a Procés Constituent la independència és una eina per a canviar-ho tot’, explicava Vic, de Banyoles. ‘La lluita per la independència és tant important com la lluita per una Catalunya social; jo no podria viure en una Catalunya independent tan injusta com l’actual’, va dir l’Anna, de Barcelona. Oliveres havia dit, des de la tribuna, en una de les intervencions que va arrencar més aplaudiments: ‘Serem independents perquè som un poble, una cultura, una llengua, una nació, però no perquè vulguem tenir més diners, cosa que seria molt egoista’.

Una nova campanya: ‘La república del 99%’

El lema de la nova campanya fa referència a una majoria de la societat que vol viure millor, en contraposició a l’1% d’una elit considerada corrupta: ‘L’1% es beneficia de la situació i l’altre 99% en rep les conseqüències’, deia Arcadi Oliveres. 

Forcades va fer seva la frase d’una de les principals pancartes que onejaven a la plaça: ‘Ja hem delegat prou, ara som protagonistes.’ Segons que va dir, perquè el projecte pugui avançar necessiten ‘el compromís de tothom per a treballar i construir’ i cal passar de les paraules als fets. 

Ja va anunciar dues dates d’aquesta nova campanya. El 16 de novembre es farà una jornada nacional de debat de les assemblees territorials, de manera simultània i descentralitzada. I el 30 de novembre hi haurà accions simultànies per tot el territori –decidides per les assemblees–, com ara ocupacions o actes de desobediència civil. 

A l’acte d’ahir, a més de Forcades i Oliveres, hi van participar Esther Vivas, Vicenç Navarro i també Marta Sibina i Albano Dante, periodistes de la revista Cafè amb Llet, entre més. Així mateix, hi actuaren Lídia Pujol i Gerard Quintana. 

Un dels lemes que més es van sentir durant la jornada va ser ‘Farem la revolució i la tornarem a fer’, que és justament com han traduït la cançó ‘Talkin’ bout a Revolution’ de Tracy Chapman, amb què van cloure l’acte.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any