CultSurfing: una cultura en moviment (3)

  • Repassem, diàriament, els projectes més destacats que es presentaran a les Trobades Professionals de CultSurfing del 15 i 16 d’octubre a Barcelona

VilaWeb
Redacció
10.10.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Algunes de les iniciatives que es presentaran la setmana vinent a les Trobades Professionals de la plataforma CultSurfing investiguen el ric i quasi infinit espai de la literatura, on s’aixopluguen les relacions de les lletres amb uns altres àmbits culturals fins fa pocs anys furtives o simplement intuïdes, però cada vegada més explorades. En l’apartat ‘Literatura, art i territori’, el 15 d’octubre es presentaran a l’Espai Fabra i Coats de Barcelona des de propostes ‘vi-bliòfiles’ fins a experiències que vinculen la teca amb la biblioteca.

Parlar de Litterarum no és parlar del món del llibre, sinó més aviat de l’univers de la literatura. Aquesta singular fira dedicada a tota mena d’espectacles literaris (i paral·lela a la Fira del Llibre Ebrenc de Móra d’Ebre) parteix, de fet, de qualsevol disciplina artística que tingui com a eix central la literatura escrita originàriament en llengua catalana.

Per això, després de sis anys de recorregut, com comenta Albert Pujol, ha esdevingut un autèntic espai on totes aquelles empreses i professionals de la gestió cultural, administracions i entitats poden conèixer, visualitzar, gaudir i contractar uns espectacles que toquen les lletres en tots els formats i des de tots els angles: de la literatura a la música, del teatre a la dansa, de l’audiovisual al teatre de carrer i els rondallaires… i, per què no?, de la teca al mam.

En efecte, la literatura com a exercici sensorial troba un lligam directe amb àmbits de la cultura d’entrada potser allunyats com el menjar i el beure. Però gràcies a la tasca intensa i insistent de col·lectius sorgits els últims anys de tots els racons del país, aquest lligam cada dia s’ensuma més i més. A la veïna comarca del Priorat, per exemple, el Centre Quim Soler, la literatura i el vi del Molar ja fa anys que investiga aquest vincle entre lletra i litre. Una de les moltes propostes que creixen en aquesta ‘vinya cultural’ de Roser Vernet és Priorat en Persona, ‘un encontre d’escriptors diferent’: ‘Es tracta de fer possible un espai i un temps perquè sis escriptors coneguin un territori, el Priorat, i ho facin directament a partir de quatre persones que els fan veure, viure (i beure…)’, comenta Vernet, que afegeix que els convidats, a partir de l’experiència compartida i feta text, hi tornen l’any següent per a presentar-ne el fruit, ‘una obra que és individual i col·lectiva alhora’. La web PrioratEnPersona.cat recull tota l’experiència (text, vídeo, mapes, imatges…) d’aquesta experiència literària i ‘vitalvinícola’ que cuina amb passió, fent xup-xup, Roser Vernet del Molar estant.

L’apassionament, continua explicant ella mateix, l’ha empès a participar en la plataforma CultSurfing: ‘Vull fer conèixer un projecte que ens apassiona tant com dur-lo a terme. Perquè hi creiem. I perquè costa que el que es fa per aquetes terres arribi més enllà de l’àmbit territorial propi… Vells atavismes ho dificulten i maldem per trencar-los.’ En les Trobades Professionals de la setmana vinent, a banda fer-se conèixer, espera rebre una bona recepció de la resta de participants i establir complicitats interessants: ‘La complicitat és una de les nostres dèries, eines i trumfos!’

A priori Roser Vernet tindrà bona sintonia, durant la trobada del dia 15, amb una altra ‘vi-bliòfila’ de cap a peus, Clara Saperas, al darrere de Mots embriacs. El títol ho diu pràcticament tot, d’una proposta que posa en relleu les relacions entre dos fets culturals, la literatura i el vi. Aquesta iniciativa sorgida de la productora Tramoia Cultura, afegeix Saperas, vol ‘difondre la literatura a partir del motiu de la cultura del vi i de la relació històrica entre la cultura del vi i les pràctiques literàries i artístiques’. Com Vernet, Saperas veu la jornada de CultSurfing com una bona oportunitat de difusió a possibles interessats i com una bona excusa per conèixer propostes i fer xarxa amb persones del sector.

Clara Saperas, al seu torn, segurament que tindrà interès per la proposta de la Mariví Martín, que tot just acabada de tornar de Colòmbia explicarà a les jornades el seu concepte de ‘Cuina furtiva‘, cuinat a foc lent des de fa tres anys al País Valencià, ‘un territori orfe d’iniciatives polítiques que afavoresquen els projectes culturals transversals’ com el seu: ‘Construïm contextos col·laboratius on els comensals participen més enllà del fet de menjar; prenen decisions, es relacionen amb persones desconegudes, negocien, juguen i s’encaren a experiències polítiques a partir del menjar.’

El mínim comú definidor de la Cuina Furtiva, en paraules de Martín, és que es tracta d’un projecte ‘culinari camaleònic i activista‘. Culinari: ‘Més enllà del menjar com a necessitat, com a objecte de consum i com a goig, el projecte amplifica les mirades sobre el menjar per a tractar-lo com a cultura, com a portador de significat i, per tant, com un element decisiu de la identitat humana i també com un instrument per a comunicar-la.’ Camaleònic: ‘Adopta múltiples formats per a impulsar i construir experiències col·laboratives al costat de projectes que actuen des de diferents àrees del coneixement.’ I activista: ‘Tot el projecte és també un compromís ideològic amb la sostenibilitat com a pràctica de treball, de producció i de vida; i amb la sobirania alimentària, l’ecologia i el gènere com a accions d’enfortiment i poder.’

Per a vertebrar precisament una cultura forta, innovadora i de futur com la que transmeten aquestes tres propostes de ‘Literatura, art i territori’ que es presentaran la setmana vinent, resumeix Albert Pujol de Litterarum, calen iniciatives en el moment actual com CultSurfing, que facin ‘obrir nous productes culturals, noves idees, noves visions i noves indústries que projectin la cultura tant internament com externament’.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any