Històries d’Apple, al Lliure

  • El teatre estrena el primer espectacle de la seva nova companyia estable, La Kompanyia · És un text escrit a sis mans per Casanovas, Miró i Clua

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
01.10.2013 - 19:30

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Una botiga d’Apple, amb taules de futsa, pantalles i treballadors joves i amb la mateixa samarreta blava i una poma al pit. Aquesta és l’escenografia de ‘La revolució no serà tuitejada‘, el primer espectacle de la nova companyia del teatre Lliure, La Kompanyia, que s’estrena aquest dijous. No és una obra estàndard, en primer lloc perquè és escrita i dirigida per tres directors diferents, tots joves i representants de la nova fornada de dramaturgs del nostre país: Jordi Casanovas, Pau Miró i Guillem Clua. I no és una obra estàndard, en segon lloc, perquè el títol de veritat no és el que figura als programes de mà ni a la pàgina web (‘La revolució no serà tuitejada’) sinó ‘Apple stories’, tal com ha explicat Casanovas a la presentació, avui al Lliure de Gràcia: ‘Hem treballat amb la primera idea de títol, però a mesura que avançava el temps ens hem adonat que l’autèntic títol havia de ser aquest altre.’

El resultat no és un text unitari sinó tres visions, una de cada autor, sobre la joventut contemporània, el significat de revolució a dia d’avui i el paper de les noves tecnologies. Les tres històries són independents, amb personatges diferents, interpretats pels sis actors de la companyia, però que succeeixen al mateix espai i que s’enllacen de manera natural.

Els tres directors encaren l’obra des de mirades molt personals i sense dictar sentència sobre la joventut actual, sinó oferint pinzellades de la quotidianitat actual amb humor i ironia i amb uns actors que han jugat amb els personatges, tal com han explicat Miró i Casanovas.

Pasqual, satisfet per haver aconseguit arrencar La Kompanyia

El director del teatre, Lluís Pasqual, s’ha mostrat molt satisfet de poder presentar finalment aquest espectacle. Ha explicat que la creació d’una companyia estable al Lliure com aquesta és un dels projectes que sempre ha portat a la butxaca i que no s’ha pogut realitzar abans ‘per la catàstrofe que vivim, perquè jo els brots verds no els veig per enlloc’. Pasqual també ha explicat que aquest és un any de ‘fogueig’ per la companyia, amb cinc propostes molt diferents.

La companyia s’ha fixat un primer termini de dos anys de treball estable, i a partir d’aleshores reflexionarà sobre el seu futur, l’exclusivitat dels autors, la feina feta, etc. De fet, no es descara l’entrada o sortida d’actors d’altres generacions, ha avançat Pasqual. De moment, els membres de la companyia són: Laura Aubert, Javier Beltrán, Paula Blanco, Pol López, Mima Riera i David Verdaguer.

Ara fa quaranta anys naixia al barri de Gràcia el Teatre Lliure, i ho feia amb una altra companyia d’actors aleshores molt joves, molts dels quals han esdevingut referents de l’escena catalana: Jordi Bosch, Emma Vilarasau, Lluís Homar o Anna Lizaran.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any