El PP valida el decret llei de trilingüisme i posa fi a trenta anys d’immersió a les Illes

  • La consellera Joana M. Camps qualifica el projecte de 'fantàstic' · Milers de persones es concentren davant el parlament

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
24.09.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern de José Ramón Bauzá ha fet servir la majoria absoluta de què disposa al parlament de les Illes per a aprovar avui a la tarda el decret del Tractament Integrat de Llengües (TIL), malgrat el vot en contra de tota l’oposició i la revolta dels mestres, que ja fa set dies que mantenen una vaga indefinida. L’aprovació del decret llei que valida l’aplicació del TIL ha rebut els 34 vots del PP. Els 24 vots de l’oposició, secundada per milers de docents al carrer, han estat contraris a una mesura que posa fi a trenta anys d’immersió lingüística a les Illes.

Validació del decret

En el ple d’avui al parlament, el PP ha tornat a utilitzar la seva majoria parlamentària per a tirar endavant el decret del TIL, que la consellera d’Educació, Joana M. Camps, no s’ha estat de qualificar de ‘fantàstic’. Camps ha dit que no se sent avergonyida per aquest començament de curs amb vaga indefinida de docents i ha assegurat que el govern no farà cap pas enrere. La consellera ha tornat a vincular els partits d’esquerra amb la violència i ha acusat l’oposició de fer servir els infants amb finalitats polítiques en les protestes contra el decret. Amb tot, també ha dit que està disposada a negociar amb la comunitat educativa, que fa una setmana i mitja que manté una vaga indefinida i avui s’ha tornat a mobilitzar, dins el parlament i fora.

Per la seva banda, el president balear, José Ramón Bauzá, ha comentat a l’hemicicle: ‘El govern vol millorar el sistema educatiu perquè som a la cua. Volem un sistema de llibertat i no d’imposició i immersió.’ I adreçant-se a l’oposició, ha afegit: ‘El govern tirarà endavant les reformes que faci falta perquè no vull liderar el fracàs escolar de tot Europa. Vostès només tenen una estratègia, el renou.’

Per la seva banda, els portaveus de l’oposició (PSIB, Més i el batlle de Manacor, Antoni Pastor) han reclamat a Bauzá que faci marxa enrere i escolti els ciutadans, que fa dies que es mobilitzen contra el decret, i han acusat el president de ‘piròman’ i ‘il·luminat‘. També han anunciat que, si el PP perd la majoria absoluta a les eleccions vinents, derogaran immediatament el decret llei.

Concentració multitudinària

Milers de persones, la majoria vestides de verd, s’han concentrat davant la seu del parlament des de mig matí amb pancartes i cartells contra l’aprovació del decret llei. S’hi han aplegat, segons els convocants, més manifestants que els tres mil que ja ho van fer dimarts passat. La concentració arriba fins a Cort i la cridòria s’ha pogut sentir a l’interior del parlament. Ja fa una setmana que els docents fan vaga indefinida, amb un seguiment molt alt, entre el 92% i el 55%. L’STEI ha xifrat el seguiment d’avui en el 70%.

Totes les mobilitzacions, de fet, ja s’encaminen cap a la manifestació de diumenge a Palma, que es preveu que serà multitudinària. Mentrestant, les mostres de suport es multipliquen. Hi ha hagut llargues cues per a comprar la samarreta verda que simbolitza la lluita; es van veure samarretes verdes i pancartes a l’escenari del concert d’Obrint Pas a Barcelona per la Mercè i a la cursa ultra de muntanya Cavalls del Vent, per exemple; en pobles i ciutats de les Illes hi ha hagut actes i concentracions de suport; un grup d’artistes ha signat un manifest en favor de la vaga, entre els quals Miquel Barceló, que ha donat una obra seva a la caixa de resistència per a pagar les despeses de la protesta, etc. La caixa de resistència, per cert, ja ha aplegat més de cent cinquanta mil euros i a partir d’aquesta setmana s’obrirà per a qui pugui necessitar els diners.

En aquest sentit, cal tenir en compte que cada docent perd noranta euros cada dia de vaga. Alguns havien expressat la voluntat de fer vaga només una setmana, però ara, veient l’actitud incomprensiblement intransigent del govern i la solidaritat de la gent, molts asseguren que allargaran la lluita fins que l’executiu no rectifiqui.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any