El conductor que es va negar a parlar en espanyol, condemnat a presó

  • Carles Mateu Blay va ser absolt el mes de gener de desobediència a l'autoritat, però el fiscal va recórrer i ara l'Audiència ha revocat la sentència · Fou retingut tres hores en un control rutinari a Almassora per negar-se a parlar en espanyol

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
20.09.2013 - 17:39

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Carles Mateu Blay, el conductor d’Almenara (Plana Baixa) que va ser retingut i humiliat durant més tres hores en un control rutinari de la guàrdia civil perquè es va negar a parlar en espanyol, ha estat condemnat a sis mesos de presó per desobediència a l’autoritat i a una retirada del carnet d’un any i a un dia. Mateu havia guanyat el judici en primera instància, resultant-ne absolt, però el fiscal va recórrer la sentència i ara l’Audiència Provincial l’ha revocada i ha acceptat les peticions del fiscal. Per una altra banda, la denúncia que Mateu va presentar contra la guàrdia civil per denúncies falses ha estat finalment arxivada i, per tant, els agents de la guàrdia civil que van retenir-lo no seran jutjats. ‘És una situació surrealista; he passat de ser la víctima a ser el delinqüent’, ha explicat Mateu a VilaWeb, perplex.

Segons que ha explicat a VilaWeb la defensa de Mateu, la sentència de l’Audiència ha canviat el criteri jurídic i ha considerat que el conflicte lingüístic entre Mateu i els policies, que l’obligaren a parlar en espanyol en el control, formava part d’una estratègia de Mateu per a prolongar el temps abans de fer el control d’alcoholèmia, esdevenint així un delicte penal de desobediència a l’autoritat penat amb presó. El control d’alcoholèmia, per cert, es va fer, amb resultat negatiu.

Aquesta interpretació jurídica dels fets, que Mateu considera senzillament increïble, contrasta amb la que havia fet el primer jutge, pel qual va ser determinant la declaració d’un dels agents de la guàrdia civil, que va negar i desmuntar les acusacions i denúncies dels seus companys. A més, durant el judici, un dels agents va reconèixer obertament al jutge que efectivament havia demanat a Mateu que parlés en espanyol.

La defensa de Mateu considera que aquesta és una sentència difícil de recórrer ara per ara, però Mateu no descarta portar el cas a algun tribunal superior i ha dit que a VilaWeb que ho estudiava, en tant que considera que és un cas greu d’agressió i de discriminació lingüística.

Morera: ‘S’han trencat totes les regles democràtiques i que vivim una greu involució’

El cas ha generat una forta indignació al País Valencià. Compromís i ERPV, en declaracions a VilaWeb, han qualificat el cas de ‘molt preocupant’ i han assegurat que no es pensen quedar de braços creuats. El síndic de Compromís, Enric Morera, ha anat encara més enllà i ha acusat l’Audiència de Castelló, que és qui ha revocat la primera sentència absolutòria i finalment ha condemnat el conductor, de fer prevaldre l’amistat del seu president, Carlos Domínguez, amb Carlos Fabra. ‘L’Audiència de Castelló no imparteix justícia, sinó que manifesta l’amistat amb Fabra’, ha dit en declaracions a VilaWeb, recordant que ja hi ha hagut altres casos semblants i que el clima que es viu en aquesta audiència és d’amiguisme. ‘Que algú siga condemnat a presó per parlar en valencià vol dir que s’ha perdut el control, que s’han trencat totes les regles democràtiques i que vivim una greu involució’, ha reblat.

Cerdà: ‘Què fem encara ací en aquest estat que ens agredeix?’

Per la seva banda, Agustí Cerdà, president d’Esquerra Republicana del País Valencià, ha explicat que l’equip jurídic del partit estudia el cas ‘per a presentar els recursos que facen falta a les instàncies que calga’ a més de començar una ‘campanya política a tots els nivells per a denunciar el cas’. Per Cerdà ‘els valencians ja estan farts de ser agredits per funcionaris de l’estat que a més són pagats pels mateixos valencians’. ‘Què fem encara ací en aquest estat que ens agredeix?’, s’ha preguntat. Cal recordar que Esquerra va portar aquest mateix cas al congrés dels diputats per la greu discriminació lingüística que implicava, abans de conèixer-se aquesta sentència.

Els fets

Tot va passar el 21 de desembre de l’any passat en un control rutinari a la sortida d’Almassora (Plana Alta), poc després de les 17.00. Una patrulla de la guàrdia civil va fer aturar n una rotonda de la CV-18, a la sortida d’Almassora, Carles Mateu per a un control d’alcoholèmia. Ell anava a recollir el fill a l’escola. El fet que el cotxe que conduïa fos el de la seva cunyada i no el seu va suscitar preguntes dels agents sobre la documentació. Aleshores ja s’intuïa que alguna cosa no acabava de funcionar, però en Carles no es podia pas pensar què acabaria passant. ‘Vaig veure de seguida que es van molestar perquè jo parlava en valencià i no canviava de llengua. Però no m’imaginava que pogués acabar així! De fet, puc dir que m’han retirat el carnet de conduir per haver parlat en valencià; és escandalós i intolerable.’

Des d’aquell moment, la conversa va esdevenir un atac i una humiliació contra en Carles, que no pogué arribar a casa fins al cap de més de tres hores ‘amb tres denúncies falses que sumen mil euros i, curiosament, dotze punts del carnet de conduir’. Mentre va estar retingut, en Carles va haver d’aguantar insults de tota mena i fins i tot més d’una empenta. Van obligar-lo a esperar-se dins el cotxe fins que no arribés un altre agent responsable d’atestats. Quan finalment va arribar, els dos primers guàrdies civils se’n van anar i van deixar-li tota la documentació d’en Carles i les denúncies corresponents. Aquest tercer agent és que va desmuntar dies més tard davant del jutge les acusacions dels seus companys.

Per sorpresa de tots, ‘inclòs l’agent d’atestats, que era molt més dialogant que no els altres’, Carles Mateu era denunciat per no portar el cinturó de seguretat, per no usar l’armilla reflectant i per negar-se a sotmetre’s al control d’alcoholèmia. Mateu ha declarat des del primer moment que eren denúncies falses i sense cap fonament. ‘Em va caure el món a sobre! Era tot fals! Li vaig explicar a l’agent i ell va dir que això ja no depenia d’ell i que no hi podia fer res, però va veure com jo portava l’armilla posada i lògicament els resultats de les proves’.

Vegeu aquí el relat complet dels fets.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any