Jaume Duch, un portaveu que amenaça, amb un passat clarificador

  • El portaveu del parlament europeu va ser el líder de les joventuts d'UCD a Catalunya

VilaWeb
Redacció
18.09.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Noves amenaces sobre el procés sobiranista i la Unió Europea. Ara a càrrec del portaveu del parlament europeu, Jaume Duch. Ahir va dir a Catalunya Ràdio que si Catalunya esdevingués independent no es mantindria dins la Unió Europea i que li fóra molt difícil de tornar-hi a entrar. Aquestes opinions personals es poden posar en context tenint en compte el seu passat polític: va ser un dels líders de les joventuts de la UCD a Catalunya a final dels anys setanta i primers dels vuitanta, va ser candidat pel partit d’Adolfo Suarez en les primeres eleccions autonòmiques, quan encara es feia dir Jaime, i va arribar al parlament europeu com a assistent d’una diputada d’Unió

L’any 1980 Duch va ser candidat de Centristes de Catalunya – UCD, la coalició dels franquistes partidaris de la reforma democràtica i una escissió d’Unió Democràtica. Centristes de Catalunya – UCD va obtenir divuit diputats i fou el quart grup polític de la cambra; es va dissoldre quan va desaparèixer la UCD. 

El 1982, en el congrés de Castelldefels, Duch va ser escollit vice-secretari general de la Joventuts Centristes, gràcies a un acord amb Paco Lucas, amb qui s’enfrontava i contra el qual va perdre. Però per no originar problemes interns Lucas va acceptar d’integrar Duch com a segon de l’executiva.

Entrevista a Catalunya Ràdio

Ahir Jaume Duch, en una entrevista a Catalunya Ràdio, va afirmar que el reingrés de Catalunya a la Unió no seria pas ‘una cosa senzilla’ i que Catalunya hauria de ser membre de l’ONU i tots els estats haurien de ratificar que acceptaven que tornés a entrar a la Unió per ser-ne un nou membre, cosa que fins ara no havia dit ningú.

Sobre la posició del parlament europeu respecte del procés sobiranista català, Jaume Duch va destacar que la cambra no tenia competència sobre aquest afer i que es tractava d’un afer intern espanyol: ‘Quan un va pels passadissos, aquest no és el tema que més se sent’, va dir.

Duch va coincidir amb la portaveu de la Comissió Europea i amb el vice-president, Joaquín Almunia, que ‘si un se’n va d’un estat, en aquell moment està marxant de la Unió Europea’. Això, segons el portaveu del parlament, és la lectura jurídica del Tractat de Lisboa que va fer la portaveu de l’executiu comunitari.

Anar-se’n ‘pel balcó’ o ‘per la porta’

Per Jaume Duch la cosa important ‘és no enganyar-nos i no simplificar les coses’, en referència al procés sobiranista i a la relació amb Europa. En el cas d’una Catalunya independent, ‘hi ha tot tipus de teories i tot depèn de la manera com vostè se n’ha anat. Si se n’ha anat pel balcó no és igual que si se n’ha anat per la porta’.

Duch va parlar de requisits a l’hora de tornar a entrar al club comunitari, com ara la ratificació del nou soci per part de tots els estats membres i dels parlaments. I també el fet de ser membre de l’ONU. En aquest punt, Duch va dir que s’hauria d’aconseguir que dos terços del Consell de Seguretat ho aprovessin ‘sense el vet de ningú, tampoc de França’. Però no hi ha cap article en el codi legal de la Unió que inclogui una clàusula com aquesta.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any