Mas aclareix que el 2016 seria ‘el termini màxim’

  • 'La consulta es pot fer el 2014 si és acordada o tolerada per l'estat', diu el president

VilaWeb
Redacció
07.09.2013 - 12:37

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, ha volgut deixar clar avui en el consell nacional de CDC quin és el full de ruta que preveu per al procés català. Ha començat recordant que abans de final d’any es pactarà la data de la consulta i la pregunta, ‘o preguntes’, ‘amb el màxim consens possible’; que s’intentarà convocar la consulta el 2014, fent servir algun dels marcs legals existenrs, però que si l’estat ho impedeix utilitzarà l’últim recurs de les eleccions plebiscitàries, que serien a tot estirar el 2016.

Mas ha parlat així del recurs a les eleccions plebiscitàries: ‘Què passa si nosaltres hem intentat 2014 amb marcs legals i no podem? Què fem si se’ns nega la veu i el vot? Si tenim aquesta evidència, he intentat explicar que l’últim recurs que tenim per fer la consulta, que són les eleccions catalanes, que tenen un termini màxim que és el 2016, es converteixin en la consulta. Intento donar les màximes garanties i seguretat perquè legalment la consulta es faci, i es farà. És un instrument legal d’últim recurs.’

El full de ruta

Mas ha explicat els punts del full de ruta davant del consell nacional de CDC. Heus-lo ací:

1. ‘D’aquí a final d’any es pactarà la data de la consulta i la pregunta o preguntes a fer.Es farà amb màxim consens i màxima majoria parlamentària. Aquest pacte de final d’any s’ha de fer amb les majories més grans posibles. Si no, el farem amb el que tinguem’.

2. ‘La consulta es farà dins el 2014 tal com està acordat. Es farà d’acord amb un marc legal. EL CATN identifica cinc marcs legals. Algun o alguns s’hauran d’utilitzar per fer la consulta. Fer-ho fora del marcs legals no és la manera. L’única manera de presentar-se a la comunitat internacional com un país seriós és fer-ho dins de marcs legals.

Però aquests cinc marcs legals depenen en part de l’estat espanyol: quatre directament. I un, que és la llei de consultes, és l’únic que podria fer que actuéssim sense la necessitat d’intervenció directa de l’estat espanyol. Però podria passar que amb els tribunals ens ho tombessin.

Per tant, la consulta es pot fer el 2014 si és acordada amb l’estat o tolerada per l’estat. I aquest és el bon marc i és en el que hem de seguir treballant.’

3. ‘En l’últim moment, si no hi ha més remei, es pot transformar la convocatòria electoral en un referèndum.’

Canvi de to del govern de Rajoy

La ministra portaveu Soraya Sáenz i el mateix president Rajoy, des de Rússia, van coincidir ahir en mostrar-se molt prudents davant la revelació pública de la darrera reunió entre Rajoy i Mas i les declaracions del president català en el sentit d’ajornar el procés sobiranista fins el 2016. Ni Sáenz ni Rajoy van voler confirmar formalment l’existència de la reunió però el canvi de to era massa evident. Mas davant Oriol Junqueras va negar que hagi canviat res en la seva actitud però no va poder negar tampoc l’evidència: des de la premsa internacional a tota la classe política catalana el missatge va ser llegit com una marxa enrere.

Ahir, després de la filtració de la notícia a través del diari Ara, la pregunta que tothom es fèia era què estan pactant els dos presidents. Fonts coneixedores de la negociació van explicar a VilaWeb que no hi ha cap pacte encara, ni l’esbòs del mateix. Només hi ha un canvi important d’actitud de Rajoy que Mas vol explorar per a veure fins on arriba. Diversos mitjans van especular amb possibles acords, que incloien la celebració d’una consulta usant les lleis catalanes però on no es preguntaria sobre la independència o la possibilitat de preguntes múltiples. 

De moment, però, tot es limita a un tempteig, tempteig que a partir d’ara es tornarà més difícil en haver-se fet públic.

Tant Mas com Rajoy esperen ara la celebració de la Diada. El Govern es defineix com a ‘sorprés’ per la reacció de bona part del sobiranisme. Especialment de l’ANC però també de part de la pròpia CDC. Dimecres ningú no espera reaccions especials durant la Via Catalana però en una part significativa dels ambients independentistes la proposta de Mas ha causat indignació i avui ja circulaven convocatòries demanant gestos de reprobació pública al president.

ERC viu amb especial preocupació la situació. Fonts dels republicans afirmaven ahir a VilaWeb no ‘entendre res de res’ i no amagaven un cert disgust per haver-se assabentat per la premsa d’aquestes reunions. Amb tot Oriol Junqueras es va limitar a reafirmar el compromís de fer la consulta durant el 2014 i no va voler especular sobre si el gest del president català podria conduir al trencament de l’acord de governabilitat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any