Herrera exigeix que es faci la consulta i refusa unes eleccions plebiscitàries

  • Demana a Mas que utilitzi la força de la democràcia 'fins a les últimes conseqüències'

VilaWeb
Redacció
07.09.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El coordinador nacional d’Iniciativa, Joan Herrera, va exigir ahir al president Mas que no fes marxa enrere amb la consulta sobre la independència. En una conferència al Teatre del Raval i en el marc de la Diada, Herrera va refusar unes eleccions plebiscitàries ‘perquè són un frau’ i va exigir al president que utilitzés la força de la democràcia ‘fins a les últimes conseqüències’.

‘No crec que la sortida sigui ni la declaració unilateral d’independència ni unes eleccions plebiscitàries’, va dir Herrera, que considera que ‘posats a assumir conseqüències judicials i penals’, la consulta és ‘allò que més suports té dins de la societat catalana i que és més irrefutable democràticament fins i tot a ulls de la comunitat internacional’. ‘Com a diputat prefereixo ser sancionat per posar una urna perquè la gent voti, idea que ens uneix, que per una declaració unilateral d’independència, que ens pot dividir com a país’. Per Herrera, unes eleccions plebiscitàries vulnerarien el principi d’una pregunta clara i la consulta quedaria diluïda ‘perquè en unes eleccions també es voten altres coses’.

Herrera va emplaçar Mas a no actuar de manera unilateral i a parlar amb els partits favorables a la consulta cada veagda que calgui fer un pas més. ‘Quan no es pugui fer la consulta el que cal és una convocatòria dels partits que hi hem donat suport per veure quin escenari definim arribats en aquest punt’, va reblar.

‘Una conquesta democràtica històrica’

Per això, va posar èmfasi en la necessitat de ‘guanyar el dret de decidir’ perquè en opinió seva ‘no és veritat que es tingui quan no es pot exercir’. ‘Aquesta és la batalla política fonamental: celebrar una consulta per conèixer la voluntat de Catalunya’. Per Herrera, ‘no es tracta d’un pur tràmit’, sinó d’una ‘conquesta democràtica històrica, l’expressió de la nostra llibertat’.

En aquest sentit, Herrera va insistir en dotar de contingut la consulta i va dir: ‘més enllà dels càlculs electorals d’aquells que calculen el temps que li poden donar suport a un govern […], la data la posem en funció d’allò que fem’. ‘La qüestió és si es tracta de cercar adhesions incondicionals a la independència o de permetre, sense imposicions ni relats miraculosos sobre el futur que ens espera amb la independència un debat franc i serè amb persones que reflexionen sobre el futur que volen per ells, pels seus fills i pels seus pares i mares’, va dir.

I per això Herrera no va volrt deixar d’expressar una certa preocupació pel risc d’un clima ‘d’intolerància i de crispació en el debat que tendeix a estigmatitzar a qui no expressa una adhesió incondicional a la independència’. ‘Els adversaris de les llibertats nacionals de Catalunya són els primers interessats en promoure crispació i divisió social’, va recordar, alhora que va posar en valor que ‘ICV i EUiA no confrontem ni estigmatitzem la gent d’altres territoris de l’estat sinó que dialoguem i sumem com hem fet amb Izquierda Unida amb una declaració conjunta pel dret de decidir’. ‘La qüestió és si es tracta de cercar una immensa majoria incondicional a la independència o fins i tot una majoria ajustada o d’aconseguir una gran majoria a favor de l’estat propi. Aquesta és la qüestió’, va avisar.

Joan Ignasi Elena presenta l’acte i desitja que la Via Catalana sigui un èxit

Per sorpresa d’uns quants, el dirigent del PSC i líder d’Avancem Joan Ignasi Elena ha presentat la conferència. A més, ha desitjat que la Via Catalana sigui un èxit i j¡ha defensat que, ‘si un 80% dels catalans diem “sí” al dret a decidir, al final aquest dret hi serà’. Igualment, ha dit que no hi participarà perquè serà una independentista. Finalment, Elena ha cridat a confeccionar una alternativa d’esquerres que aspiri a governar la Generalitat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any