Els partits, desbordats per la Via Catalana

  • L'èxit d'una nova iniciativa de la societat civil força els partits a prendre posició · Repassem quina és la posició de cada partit

VilaWeb
Redacció / ACN
03.09.2013 - 12:52

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Via Catalana per la independència de l’Onze de Setembre serà multitudinària, tenint en compte que queden pocs trams per omplir en tot el recorregut de quatre-cents quilòmetres. La iniciativa, sorgida de la societat civil, ha agafat tal dimensió que ha obligat els partits a pronunciar-s’hi, bé favorablement, bé negativament, bé prenent una posició més o menys ambigua. CDC, ERC i la CUP hi donen ple suport, el PSC no hi anirà, però té molts militants i càrrecs que sí, ICV convoca a encerclar la Caixa, EUiA encara no n’ha dit res, Unió no dóna cap consigna però Duran diu que cap dirigent que hi vagi no hi reclamarà la independència…

Unió no s’hi expressa a favor

El president del comitè de govern d’UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, ha volgut deixar clar que els dirigents del seu partit que participin a la Via Catalana ho faran per defensar l’exercici del dret de decidir, i no pas la independència, ‘diguin el que diguin els organitzadors’. En un missatge a Twitter, Duran ha dit que alguns membres de la direcció d’Unió participarien en la cadena humana, que ho faran ‘a criteri de cadascú’ però que en cap cas no serà per la independència, ‘diguin el que digin els organitzadors’. Duran i Lleida no ha deixat clar si hi aniria, però ja va dir que aquell dia tenia ‘un problema d’agenda’.

CDC no ha aconeguit que Unió tanques files amb la Via Catalana, malgrat les declaracions que fins ahir havia fet el secretari d’organització dels convergents, Josep Rull. Va dir que hi cabia tothom, a la cadena humana: ”tots els demòcrates que pensin que les urnes no són el problema, sinó que són la solució, els que creuen que el poble té el legítim dret de decidir el seu futur nacional i aquells, com CDC i com CiU, que consideren que el millor que pot fer aquest país és dotar-se d’un estat propi’.

ICV convoca a encerclar la Caixa

També ICV va prendre una decisió sobre la Via Catalana. Finalment, la direcció va decidir de no convocar els seus militants a la cadena humana per la independència, i, en canvi, sí que ha fet una crida a participar a la cadena impulsada pel Procés Constituent per encerclar la Caixa aquell mateix dia. Això no obstant, Iniciativa considera que la cadena humana per la independència serà tot un èxit i sumarà ‘en favor de l’objectiu compartit de realitzar una consulta sobre el futur polític de Catalunya’. Segons els ecosocialistes, l’ANC té tota la legitimitat per convocar la cadena però creuen que les mobilitzacions d’aquest Onze de Setembre ‘haurien de ser més unitàries, inclusives i representatives de la pluralitat que s’expressa en la societat’

Igualment, la formació coliderada per Joan Herrera i Dolors Camats ha assegurat que continuaria ‘treballant amb la màxima voluntat unitària i rigor perquè la ciutadania de Catalunya pugui votar lliurement el seu futur polític’.

En canvi, els companys de coalició dels ecosocialistes, EUiA, no han revelat encara si participarien a la Via Catalana, perquè ho decidiran dilluns que ve. Però sí que ha fet una crida per una mobilització ‘unitària i inclusiva’ l’Onze de Setembre. ‘Cridem a una mobilització unitària i inclusiva, perquè és importantíssim que no dividim aquesta majoria que ja tenim del poble de Catalunya que està a favor del dret de decidir’, va dir el coordinador general, Joan Josep Nuet.

El maldecap de Navarro

La Via Catalana ha estat un motiu de mal de cap per a Pere Navarro, que ha vist com, malgrat la posició contrària de la direcció respecte de la cadena humana per la independència, força dirigents, militants i càrrecs del partit han anunciat que hi participarien, com per exemple el batlle de Flix, Marc Mur.. De fet, Navarro ha protagonitzat una de les polèmiques en relació amb la Via Catalana, quan ha demanat a l’ANC que pagui la despesa en seguretat que pugui generar. Navarro va deixar clar que el partit donaria llibertat als militants i, fins i tot, als membres de l’executiva, sempre i quan, ha matisat, ho facin ‘a títol personal’.

Tot amb tot, un dels destacats dirigents del sector catalanista, Àngel Ros, ha dit que, ara per ara, no hi participaria perquè el lema de la manifestació és per la independència, i pensa que la mobilització s’hauria de centrar en el dret de decidir.

El govern hi serà a mitges

El govern també ha hagut de sortir a explicar quina és la seva posició sobre la Via Catalana. El president de la Generalitat, Artur Mas, no hi prendrà part, però sí que rebrà els organitzadors el mateix dia de la Diada. Una posició semblant a la de la presidenta del parlament, Núria de Gispert, que tampoc no hi participarà però que rebrà els representants de l’ANC, juntament amb els ex-presidents Rigol i Benach, en el punt en què la cadena humana passa per davant del parlament.

Mas ha donat llibertat als consellers perquè hi participin: ho faran Santi Vila, Felip Puig, Germà Gordó, Ferran Mascarell i Neus Munté. El conseller d’Interior, Ramon Espadaler, i el conseller de Salut, Boi Ruiz, també s’hi han mostrat favorables, tot i que no hi podran ser perquè hauran de gestionar mossos i urgències mèdiques, respectivament.

El PP pensa a fer un acte propi

Els partits clarament contraris a la independència, PP i Ciutadans, també hi han dit la seva. Aquests últims dies s’han anat desmarcant d’un acte convocat per l’entitat Movimiento 12-O per a encerclar la Sagrada Família el mateix dia per a boicotar la cadena humana.

La presidenta del PPC, Alicia Sánchez-Camacho, ha explicat aquest dimarts que el seu partit estudia la celebració d’un acte propi l’Onze de Setembre. Sánchez-Camacho ha argumentat que en aquest, que tindria lloc en un lloc “històric” de Catalunya, el PPC llançaria un missatge d’unitat, concòrdia i consens. Precisament aquestes qualitats són les què, segons el PPC, haurien de protagonitzar l’acte institucional de la Diada. Si és així, ha dit, els populars catalans hi seran presents, però, si no, es quedarà al marge. La decisió es prendrà dimecres, quan el PPC conegui els detalls de la celebració. Per altra banda, la líder del PPC ha afirmat que Rajoy respondrà a la carta de Mas aquest mateix setembre.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any