Londres invoca el terrorisme per justificar la retenció del company del periodista que va destapar els documents d’Snowden

VilaWeb
Redacció
20.08.2013 - 17:57

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El ministeri de l’Interior del Regne Unit ha justificat avui la detenció de la parella del periodista del Guardian que va publicar la informació dels documents secrets filtrats per l’ex-analista de la CIA Edward Snowden. I ho ha fet, ni més ni menys, invocant el terrorisme: ‘La policia té l’obligació d’actuar si sospita que algú pot tenir documents robats que poden ajudar el terrorisme.’ David Miranda, company sentimental de periodista Glenn Greenwald, de nacionalitat brasilera, va ser detingut i interrogat diumenge durant nou hores a l’aeroport de Londres Heathrow.

Segons el ministeri de l’Interior, es va aplicar a Miranda l’article 7 de la llei de terrorisme del Regne Unit, segons la qual ‘el govern i la policia tenen el deure de protegir el públic i la seguretat nacional’. ‘Si la policia creu que algú ha robat documents altament sensibles que podrien ajudar el terrorisme, ha d’actuar i la llei li dóna el marc per a fer-ho’, ha dit el ministeri. D’aquesta manera les autoritats britàniques han respost les crítiques rebudes arran a de la detenció de Miranda, durant la qual li van confiscar l’ordinador portàtil i les targetes de memòria. Miranda ja ha dit que si no li tornen immediatament el material confiscat denunciarà la policia britànica.

Detenció de Miranda va causar una onada de protestes tant des de les organitzacions de drets humans com des de les autoritats brasileres i de l’oposició laborista britànica. Miranda va ser detingut en el trànsit i sortida de Berlín al Brasil. Acabava de passar una setmana a Berlín allotjat a casa de la documentalista nord-americana Laura Poitras, a qui Edward Snowden, juntament amb Glenn Greenwald, havia escollit per filtrar els documents secrets nord-americans. Acusat d’espionatge dels Estats Units, Edward Snowden es troba refugiat a Rússia, on el govern li ha concedit un asil temporal.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any