Com crear una bona contrasenya

  • Diferents factors, com la llargada i la combinació de majúscules, minúscules i símbols, compliquen el rastreig de les contrasenyes

VilaWeb
Redacció
14.08.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Si ahir us explicàvem quines eren les pitjors contrasenyes que podem posar als comptes d’internet, segons uns estudi de Google, avui us expliquem els principis bàsics que cal tenir en compte per tal que la nostra contrasenya sigui robusta i segura. Un bon reguitzell de consells és el que ens ofereixen les animacions ‘Survival in the Digital Age‘, creades per l’organització Tactical Tech i guiades pel simpàtic robot Ono.

– El primer pas per tenir una contrasenya segura és deixar d’utilitzar la mateixa per a tots els nostres comptes. És a dir, fóra bo crear-ne una per a cada compte que obrim i, a més, canviar-la amb freqüència.

Utilitzar la mateixa contrasenya per als diversos comptes d’internet és força perillós: el compte del banc, la missatgeria, l’ordinador, el mòbil, el bloc i molts més. Si algú pirateja la contrasenya, tindrà accés a la resta d’informació. 

– Una altra manera senzilla d’assegurar la privacitat de la nostra contrasenya és utilitzar diferents caràcters: barreja de majúscules, minúscules, números i, si el lloc ho permet, símbols.

– Fer el nom el més llarg possible és un dels factors més rellevants. S’ha de saber que un nom inventat amb una barreja de caràcters però curt és més fàcil de piratejar que no pas un nom real però llarg, segons que explica aquest estudi sobre contrasenyes. Es recomana que tingui almenys vuit caràcters.

– Per facilitar la memorització de totes les contrasenyes, el nom ha de ser significatiu, tant les lletres com el símbols. Això sí, ens hem d’oblidar de les informacions familiars i conegudes.

Tenim a l’abast una pàgina creada per un expert en seguretat a la xarxa que ajuda a comprovar si el nom escollit és l’encertat, segons que explica la blocaire Suzanne Kantra a un article del blog Techlicious. Es tracta del web de PassFault.com, que fa una estimació del temps que passarà fins que la nostra contrasenya no sigui piratejada.

ONG per la seguretat i privacitat a la xarxa

Tactical Tech és una organització dedicada a la seguretat de la informació a la xarxa. La conformen un equip d’especialistes en informació, informàtics, dissenyadors, advocats pels drets humans i activistes en lluita pel medi ambient. Provenen d’Europa, l’Àsia i l’Àfrica i tenen com a objectiu ajudar els activistes a salvaguardar la privacitat de la informació que introdueixen a la xarxa. Ono és només un dels seus projectes, en el qual un robot ens guia i ens ensenya consells útils sobre privacitat, llibertat i accés a la informació. Amb una sèrie d’animacions molt dinàmiques i pràctiques, els usuaris poden prendre nota per sortir-ne airosos en l’era digital.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any