‘Si Catalunya assumís una part del deute espanyol, continuaria dins de la Unió Europea’

  • L'assessor polític Mark McNaught diu que Espanya no té altre remei que escoltar les reivindicacions catalanes · Àudio íntegre de l'entrevista feta a Catalunya Ràdio

VilaWeb
Redacció
29.07.2013 - 15:34

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Mark McNaught, assessor polític del govern escocès i professor de dret constitucional a les universitats de Rennes i de París, ha dit avui en una entrevista al ‘Matí de Catalunya Ràdio‘ que el govern espanyol hauria de pensar quants anys més vol continuar dificultant les coses a Catalunya. Per McNaught, ‘Catalunya i Espanya són com un matrimoni que ja no funciona’ i el govern espanyol no té cap més remei que ser-ne conscient i escoltar les reivindicacions de Catalunya.

McNaught també ha explicat que la Unió Europea no es pronunciaria respecte de la incorporació de Catalunya fins que no s’arribés a la independència, perquè ningú no vol establir cap precedent. I ha afegit: ‘La Generalitat té tota la raó a l’hora de dibuixar un mapa perquè les nacions internacionals no l’hi ajudaran.’

‘Estat nou’ o ‘estat continuador’

Això sí, ha explicat que el dret internacional deixava clares algunes qüestions respecte de les relacions internacionals dels estats de nova creació, com ara l’assumpció del deute i la relació amb les institucions internacionals. Segons el dret internacional hi ha dues maneres de definir l’estat nou: un ‘estat continuador’ o un ‘estat nou’. Si Catalunya fos considerada per Espanya un estat continuador, assumiria una part proporcional del deute, però mantindria l’estatus que tenia dins l’estat del qual formava part, inclosa la pertinença a la Unió Europea. En canvi, si Espanya definís Catalunya com un estat nou, aleshores Catalunya no hauria d’assumir cap deute: ‘En dret internacional tot estat nou ha de començar a existir amb deute igual a zero.’ Aleshores la incorporació a la Unió Europea no seria automàtica i caldria seguir un procés de negociació.

McNaught ha avisat el govern espanyol: ‘Europa no s’hauria de fer servir com a arma contra els moviments independentistes’, perquè podria ser una arma de doble tall. A més, ha dit, arribat el cas de la independència, Catalunya no estaria sola. ‘Tinc un amic eurodiputat per Escòcia i sé que hi haurà molt suport al procés escocès dins la UE’, ha dit McNaught, com a exemple. Finalment, ha recordat que fins ara Europa havia vist una fragmentació als països de l’Est, que ara passava aquí.

Escolteu l’entrevista íntegra ací:

Enllaços
Array

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any