Els desallotjats del Poblenou, pendents del reallotjament

  • Un gran desplegament dels mossos fa fora de les naus del carrer Puigcerdà i Pere IV els subsaharians que hi vivien

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
24.07.2013 - 12:38

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els mossos d’esquadra han desallotjat avui a primera hora, amb un gran desplegament d’efectius, les naus en desús del carrer de Puigcerdà i del carrer de Pere IV del barri del Poblenou de Barcelona, ocupades per uns dos-cents subsaharians que hi malvivien i hi treballaven. Desenes de furgonetes de la policia han encerclat la zona. Uns quants diputats han anat fins a les naus per ennovar-se de la situació dels desallotjats. Per exemple, el diputat de la CUP David Fernàndez, els d’ICV-EUiA Joan Herrera i David Companyon i el d’ERC Joan Tardà.

Tots ells han mirat de parlar amb la policia per poder parlar amb els ocupants, i per assegurar-se que es farà que cap d’ells no es quedarà sense sostre i que podran accedir als plans d’inserció labora, tal com havia assegurat aquestes últimes setmanes el batlle, Xavier Trias.

La polica va avisar ahir els veïns que el desallotjament era imminent. Des de les entitats veïnals s’havie establert converses amb l’ajuntament i la Generalitat per evitar un desallotjament violent, segons informa catalunyaplural.cat

Preocupació per la situació dels desallotjats

Segons l’Assemblea Solidària Contra els Desallotjament, després de ser desallotjats les persones que hi vivien no podran continuar amb la feina que els permetia subsistir, com el reciclatge de ferralla o les activitats artístiques. Els Mossos han explicat que el desallotjament s’ha produït sense incidents.

El passat 9 de juliol, l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, es va comprometre amb els representants de la Xarxa de Suport dels Assentaments del Poblenou a facilitar un sostre quan les persones que hi habitaven fossin desallotjades. Així mateix, l’alcalde també a prometre demanar a la subdelegació del govern espanyol permisos temporals de residència per als immigrants allà instal·lats.

Davant d’això, l’Assemblea Solidària Contra els Desallotjaments ha denunciat la lentitud del procés emprès per les administracions i recorda el compromís de Trias d’habilitat allotjaments temporals per als desallotjats i un procés de formació perquè tinguin una oportunitat per inserir-se laboralment.

Malgrat acollir positivament aquests compromisos per part de l’assemblea i els mateixos afectats, l’Assemblea ha denunciat que el procés de reallotjament i els tràmits administratius necessaris no tenen l'”agilitat necessària”. En aquest sentit, assegura que el consistori es va comprometre que des del passat 9 de juliol s’iniciaria aquest procés perquè aquesta setmana fossin les persones mínimes les afectades i, denuncia, encara s’estan convocant entrevistes per a finals d’aquest mes amb el desallotjament ja en marxa.

‘Fins ahir al vespre només tenim constància de quinze persones de la nau reubicades en pensions i albergs, una dada del tot insuficient tenint en compte que disposem d’un cens amb 340 persones necessitades d’un habitatge’, diu l’assemblea. ‘El dispositiu de serveis socials s’ha limitat a realitzar una primera i improvisada atenció a les persones que sortien de la nau, facilitant als que volguessin una estada a un alberg d’entre tres i vuit dies, i tiquets de menjar.’

Per la seva banda, l’ajuntament ha dit que de moment ja han atès una setantena de desallotjats que assegura que es podran reallotjar en pensions, pisos compartits o pisos de primera acollida, a càrrec de l’ajuntament, a canvi que facin cursos d’inserció laboral.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any