Un TC conservador, nostàlgic, contrari a la immersió i al sobiranisme

  • Repassem el perfil del president del tribunal i dels magistrats que conformen la nova majoria conservadora

VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
19.07.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El procés sobiranista català serà una dels afers més importants sobre els quals decidirà el Tribunal Constitucional espanyol. Aquest nou tribunal, amb majoria de magistrats anomenats ‘conservadors’, ja ha decidit de mantenir suspesa la declaració de sobirania aprovada pel parlament català. El tribunal es va renovar el mes passat i en aquest temps ha quedat clar que és altament polititzat, en favor del PP. L’últim episodi: el president, Francisco Pérez de los Cobos, ha admès que militava en el PP quan ja fou designat magistrat.

Pérez de los Cobos no únicament ha estat militant del PP (hi va pagar la quota d’afiliat entre el 2008 i el 2011), sinó que ha deixat escrites posicions obertament contràries, si no hostils, al nacionalisme català.

L’any 2006, el nou president del TC va escriure el llibre ‘Parva Memoria’, on hi havia fragments com ara aquest: ‘A Catalunya no hi ha cap acte polític digne sense una o més manifestacions d’onanisme.’ En el mateix text deia: ‘Els diners són el bàlsam racionalitzador de Catalunya.’

 

Contra la immersió i oposats a tocar el Valle de los Caídos

Entre les cares noves del TC hi ha Santiago Martínez-Vares, magistrat conservador, designat pel Consell General del Poder Judicial i que ha signat resolucions judicials contra la immersió lingüística a Catalunya. També hi ha Pedro González-Trevijano, del sector conservador, que va tenir un càrrec en el govern d’Aznar: sots-director del Centre d’Estudis Polítics i Constitucionals. A més, fou un dels tres experts de la comissió constituïda per tractar sobre el futur del Valle de los Caídos, i es va oposar a la recomanació de treure’n les despulles del dictador.

 

Un ultra vinculat a la FAES

Però qui té un perfil encara més polititzat, i molt pròxim a Aznar i a la fundació FAES, és el nou magistrat Enrique López, ex-portaveu del CGPJ.

Alfons López Tena, dirigent de Solidaritat, el coneix prou bé de l’època en què era vocal del CGPJ, i en destaca sobretot que ‘odia molt els catalans’. ‘L’odi profund i minuciós de Hitler vers els jueus empal·lideix al costat d’allò que sent i pensa Enrique López, nou magistrat del TC, vers els catalans. Ja us he avisat’, deia López Tena el dia que fou designat magistrat del TC.

Enrique López no amaga pas la proximitat ideològica amb la línia més dretana i conservadora del PP. Escriu articles periòdicament al diari La Razón i participa en programes de cadenes com ara Intereconomía i Libertad Digital TV. Tothora es declara gran defensor de la unitat i la indivisibilitat d’Espanya, alimenta el discurs segons el qual Espanya té dos mil anys d’història i remunta el concepte d’Espanya a l’època de l’imperi romà, en articles com ara aquest. ‘La nostra constitució aporta una idea de subjecte constituent caracteritzat per l’homogeneïtat i indivisibilitat, alhora que es constitueix en vincle polític que canalitza la lleialtat ciutadana i el patriotisme’, escrivia en aquest altre article recent. I en els programes de mitjans audiovisuals ha defensat la cadena perpètua revisable que va proposar el ministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón, i ha atacat amb duresa els escarns de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca.

Els valedors del PP que ha tingut Enrique López són ex-dirigents com ara Ángel Acebes, Federico Trillo i José María Michavila, i ha participat en desenes de seminaris de la fundació FAES, encapçalada per l’ex-president del govern espanyol, José María Aznar.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any