El PSC no convenç el PSOE

  • Els barons no accepten que els catalans puguin tenir llibertat de vot en determinats temes al congrés espanyol · Rubalcaba: 'El govern espanyol seu damunt de tres volcans: Bárcenas, la crisi i Catalunya'

VilaWeb
Redacció
13.07.2013 - 12:03

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els barons territorials del PSOE han frenat avui en el comitè federal del partit l’aprovació del nou protocol de relació amb el PSC perquè preveia la llibertat de vot dels diputats catalans en determinades qüestions. Els que s’hi han mostrat més contraris han estat els d’Extremadura, Madrid, Andalusia i Castella la Manxa. La solució que han trobat és crear una comissió encarregada de preparar i negociar el nou protocol, que els socialistes catalans havien demanat arran de la polèmica per la votació diferenciada d’una moció sobre el dret de decidir al congrés espanyol. La formaran el primer secretari del PSC, Pere Navarro, el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, un membre de cada executiva i un membre de cada grup parlamentari.

Rubalcaba i Navarro no han aconseguit consensuar amb els barons el nou model de relacions entre els dos partits. La decisió queda ajornada. Per la seva banda, Rubalcaba, en el seu discurs a la reunió, ha afirmat que el govern espanyol de Mariano Rajoy ‘seu des de fa temps damunt de tres volcans: Bárcenas, la crisi econòmica i Catalunya’. En la seva intervenció ha fet esment sempre als tres principals problemes de l’estat espanyol: la crisi de corrupció política; la crisi econòmica i la crisi territorial.

Navarro parla al comitè federal de ‘la deriva sobiranista de la societat catalana’

En el seu primer discurs en el comitè federal del PSOE, el primer secretari del PSC no ha fet cap referència directa al protocol, però sí que ha demanat als barons socialistes que es posin al seu lloc i que entenguin que l’agenda del seu partit és diferent de la del PSOE. També els ha demanat un esforç per transmetre a Espanya que el PSC no és un partit independentista i ha advertit de la deriva sobiranista de la societat catalana fa necessari reivindicar una Espanya diversa i plural.

Segons Navarro, el clima actual porta el debat polític a Catalunya a una falsa dicotomia entre bons i dolents que enfronta Catalunya i Espanya. El PSC, ha dit, és una peça clau per trencar aquest espiral en la defensa, juntament amb el PSOE, d’una Espanya ‘plural, diversa i moderna’.

El PSC treu importància al fet que no es tanqui aquest cap de setmana

El portaveu del grup parlamentari socialista, Maurici Lucena, està convençut que el protocol que han d’acordar PSOE i PSC per establir un nou marc de relacions fixarà l’opció de vot diferencial al congrés espanyol en alguns temes d’especial sensibilitat per a Catalunya. Tot i això, ha tret importància al fet que aquest protocol no quedi acordat avui: ‘És millor un bon protocol encara que no arribi aquest cap de setmana que no un protocol que no satisfaci les dues parts aquest cap de setmana.’

El portaveu del PSC també s’ha referit a les crítiques que alguns sectors del partit han fet al pacte amb el PSOE assolit a Granada per a una reforma constitucional en clau federal espanyola. Lucena considera ‘totalment respectable’ que a persones del PSC ‘properes al separatisme no els sembli suficient la declaració de Granada’. Amb tot, sí que ha reconegut ‘un cert malestar per algunes persones que tenen tendència a explicar les seves posicions al marge del partit’.

Negociació fins a última hora

El PSC i el PSOE havien esgotat les hores prèvies al comitè federal espanyol per tancar un acord sobre el protocol de relacions que havia de permetre dotar els socialistes catalans de ‘singularitat’ a les corts espanyoles sense trencar l’estratègia dels socialistes espanyols. Segons fonts del PSOE, les dues formacions ‘han estat pentinant’ l’acord que esperaven poder aprovar a la reunió d’avui. Els socialistes catalans havien apuntat a una possible negociació fins l’últim moment. El PSOE ja avisava que si hi havia acord amb el PSC caldria convèncer als seus barons territorials, cosa que no ha estat possible.

Un cop superat el comitè territorial de Granada de la setmana passada i amb la proposta sobre l’estructura de l’estat signada, el PSOE i el PSC han negociat la seva articulació al congrés espanyol. El fracàs de la proposta arriba també a vint-i-quatre hores de la reunió del consell nacional extraordinari del PSC que es farà demà.

El trencament de la disciplina de vot per part dels socialistes catalans en una votació sobre el dret de decidir el febrer va provocar -a més de la caiguda del secretari general adjunt del grup socialista al congrés, José Zaragoza- un terratrèmol entre els barons socialistes, i va forçar Alfredo Pérez Rubalcaba a accelerar la negociació.

El primer secretari del PSC, Pere Navarro, era a Madrid per participar a l’executiva dels socialistes espanyols que ahir era l’avantsala de la cita d’avui. Segons fonts del PSC i del PSOE, la voluntat era tancar un acord aquest cap de setmana, tot i que ni els socialistes catalans ni els espanyols no descartaven la possibilitat d’haver de deixar el protocol de relacions per a una altra ocasió, previsiblement per als mesos de desembre o gener.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any