Una Catalunya independent recaptaria 8.000 milions d’euros més cada any

  • Núria Bosch i Marta Espasa han fet un estudi sobre els impostos que es recaptarien en un estat independent · Asseguren que el procés sobiranista no fa marxar les empreses

VilaWeb
Redacció
11.07.2013 - 16:42

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Els impostos d’una Catalunya independent’ és el títol de l’estudi que han fet Núria Bosch i Marta Espasa, professores de la UB, encarregat per la plataforma Catalunya Diu Prou. El resultat principal és que si Catalunya fos un estat independent cada any recaptaria 8.000 milions d’euros més que no pas ara. Consideren que aquesta dada, basada en les xifres dels impostos liquidats aquests darrers anys, es mantindria, perquè no preveuen pas cap fugida d’empreses que pogués fer baixar els recursos.

L’estudi, que ha estat presentat a Barcelona, presenta un recull de dades, ja sabudes, sobre el mapa fiscal de Catalunya. Segons xifres del 2010, els catalans generen 68.423 milions d’euros en impostos. Tot amb tot, moltes grans empreses que fan activitat ací tenen la seu fora de Catalunya, principalment a Madrid. Com que els impostos són recaptats allà on tenen la seu, n’hi ha molts que, tot i ser generats a Catalunya, es comptabilitzen a Madrid. Això fa baixar la dada d’impostos recaptats en territori català fins a 60.373 milions d’euros anuals.

Seguint aquest raonament, l’estudi assegura que si Catalunya fos independent totes aquestes empreses haurien de pagar els impostos aquí i, doncs, anualment l’administració de l’estat català acabaria recollint uns 8.000 milions més que no pas ara.

Quant a la possibilitat que un procés d’independència pogués originar deslocalitzacions d’algunes d’aquestes grans empreses o fugides d’inversions empresarials, les professores ho veuen molt clar. ‘No sembla que el procés desincentivi la inversió, ans al contrari, perquè les dades d’inversió estrangera han crescut des que Catalunya ha començar aquest procés.’

A més d’aquesta constatació, l’informe recorda quin és el repartiment de poder sobre els impostos recaptats a Catalunya: un 43% se’ls queda l’estat, un 46% la Generalitat i un 10% els ajuntaments. Pel que fa a la capacitat normativa, el 63% dels impostos únicament pot modificar-los l’estat, i la Generalitat tan sols té capacitat sobre un 27%; els ajuntaments mantenen el seu 10%. I, encara, es recorda que dels impostos generats a Catalunya, el 85% el gestiona l’estat i sols un 4,5% la Generalitat.

‘Aquí veiem la dependència financera que té la Generalitat respecte de l’estat. Com que qui gestiona és Espanya, ens hem de refiar de les transferències de l’estat’, ha dit Bosch.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any