El PSC s’estavella contra la negativa del PSOE a reconèixer el dret de decidir

  • El PSOE presentarà demà una proposta de model d'estat federal que no admetrà ni la plurinacionalitat

VilaWeb
Redacció
05.07.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El PSC no podrà fer encaixar el dret de decidir en la proposta de model d’estat federal que farà públic demà el PSOE en el consell territorial que es reunirà a Granada. Fins al darrer moment no se sabrà el contingut exacte d’una proposta que els socialistes catalans havien presentat com el compromís del socialisme espanyol amb un model federal. I malden perquè s’hi reconegui el dret de decidir, però tant la direcció del PSOE com els ‘barons’ no tenen pas aquesta intenció. Rubalcaba pensa en una proposta prou ambigua perquè no descontenti ningú.

Ramón Jáuregui, ex-ministre i diputat del PSOE, és el redactor de la proposta de model d’estat. Tenint en compte les seves declaracions d’abans-d’ahir en un acte a Madrid, sembla clar que els socialistes espanyols no pensen pas incloure les propostes que fa el PSC, basades en el document de la Fundació Rafael Campalans, que proposa ben clarament que es faci ‘una consulta legal i acordada’ sobre el futur de les relacions entre Catalunya i Espanya.

Expectatives rebaixades

Jáuregui va ser contundent: ‘En un moment de crisi econòmica i amb la convulsió sentimental que viu el país’, no té sentit que el catalans decideixin ‘en un referèndum d’un dia si són espanyols o no’. Tenint en compte aquesta posició renuent de la direcció del PSOE, els dirigents del PSC es van afanyar a escapçar pretensions per no haver de tornar amb les mans tan buides de la reunió de demà a Granada. ‘L’aspiració és influir tant com es pugui perquè la proposta del PSOE s’assembli molt a la de la Fundació Campalans, però no se’n pot esperar una translació mimètica’, deia el portaveu al parlament, Maurici Lucena.

I què vol dir això? Segons Lucena, que el PSOE prevegi el reconeixement de la singularitat nacional de Catalunya, la limitació de la solidaritat i el manteniment del principi d’ordinalitat en el sistema de finançament, corregint l’excés de solidaritat interterritorial. I també que el senat es transformi en un consell federal amb representació autonòmica que validi les lleis que afecten les comunitats autònomes. El PSC té coll avall que no hi haurà reconeixement del dret de decidir.

Navarro es va reunir dimarts amb el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, i amb la vice-secretària, Elena Valenciano. ‘Us garanteixo que Rubalcaba i jo aconseguirem que Catalunya i el conjunt d’Espanya no trenquin. I ho aconseguirem en contrast amb tots aquells a qui agrada el trencament i treballen per això, en contrast amb ERC i CiU però també amb la recentralització del PP’, va dir.

Però el fet és que l’endemà mateix Jáuregui no solament assegurava que el PSOE no permetria el trencament d’Espanya, sinó que va negar tant l’autodeterminació de Catalunya com el reconeixement de la plurinacionalitat de l’estat espanyol.

Jáuregui va deixar clar que el seu document no inclou aquest concepte, i va dir que el PSOE ja havia defensat l’article 2 de la constitució espanyola, segons el qual ‘Espanya és un estat de nacionalitats i regions’. I ho va reblar dient que demà el PSOE donaria ‘una gran notícia a Espanya’, amb un document únic.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any