Obertes les inscripcions per a la cadena humana per la independència

  • Us oferim una guia completa amb tota la informació sobre la Via Catalana de l'Onze de Setembre

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
04.07.2013 - 12:31

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aquest migdia s’han obert les inscripcions per a la cadena humana per la independència, que l’Onze de Setembre enllaçarà el Pertús (Vallespir) amb Alcanar (Montsià). Podeu fer les inscripcions en aquest formulari.

És un envit organitzatiu de primer ordre. L’Assemblea Nacional Catalana treballa sense descans per facilitar-hi la participació de centenars de milers de catalans. Un dels organitzadors de la iniciativa, Ferran Civit, ho explica així: ‘Si bé l’any passat l’objectiu era mobilitzar aquella majoria que dibuixaven les enquestes per forçar els polítics a fer passes endavant, enguany la Via Catalana necessita que tot el poble de Catalunya surti al carrer per fer un salt endavant fins a tocar de la independència.’

L’ANC ha elaborat aquest mapa que indica, amb colors diversos, el grau d’ocupació de cada tram de la Via Catalana:


Per quins municipis passarà la cadena humana?

La cadena humana per la independència recorrerà més de 400 quilòmetres per 86 municipis. Són els següents: el Pertús, la Jonquera, Pont de Molins, Figueres, Santa Llogaia d’Àlguema, Bàscara, Orriols, Sarrià de Ter, Sant Julià de Ramis, Girona, Fornells de la Selva, Riudellots de la Selva, Tordera, Pineda de Mar, Calella, Sant Pol de Mar, Canet de Mar, Arenys de Mar, Caldes d’Estrac, Sant Andreu de Llavaneres, Mataró, Vilassar de Mar, Premià de Mar, el Masnou, Montgat, Badalona, Sant Adrià de Besòs, Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Sant Just Desvern, Sant Feliu de Llobregat, Molins de Rei, Sant Vicenç dels Horts, Cervelló, Vallirana, Ordal, Cantallops, Sant Cugat Sesgarrigues, Olèrdola, Vilafranca del Penedès, Santa Margarida i els Monjos, la Ràpita, Castellet i la Gornal, Bellvei, l’Arboç, Coma-ruga, Creixell, Clarà, Torredembarra, Altafulla, Tarragona, Reus, Riudoms, Montbrió del Camp, Mont-roig del Camp, l’Hospitalet de l’Infant, l’Ametlla de Mar, el Perelló, l’Ampolla, Camarles, l’Aldea, Amposta, Sant Carles de la Ràpita i Alcanar.

El tram que travessa per Barcelona passarà per uns quants carrers principals; enllaçarà la ronda litoral amb la carretera de Collblanc i es bifurcarà en dos recorreguts dins la ciutat. En aquest enllaç podeu consultar el recorregut detallat dins Barcelona. 

Amb quins criteris s’ha triat el recorregut?

L’organització diu que la decisió es deu a motius polítics i sobretot logístics, no pas a criteris culturals, paisatgístics ni d’equilibri territorial. Amb aquest recorregut –diuen– es vol aconseguir el màxim de mobilització ‘i arribar al gruix dels indecisos’. Per això passa per allà on hi ha la majoria de persones encara amb dubtes sobre el procés. També s’argumenta que aquest recorregut permet de visualitzar que el país no s’acaba al Principat, sinó que continua cap al País Valencià i Catalunya Nord. 

Quanta gent cal per a fer tot el recorregut?

El càlcul de participants que hagi fet l’ANC per cobrir tot el recorregut de la Via Catalana és una incògnita, a hores d’ara. Però sí que sabem que la distància que es pretén cobrir és d’uns 400 quilòmetres. A la cadena hi participaran nens, adults i gent gran, que tenen una llargada de braços variable. Es pot comptar, de mitjana, 1,5 metres per participant. Així doncs, per a abastar els 400 quilòmetres caldrien entre 250.000 participants i 280.000. Ara, els organitzadors avisen que la cadena humana pot tenir més d’una filera i, en alguns trams urbans, es compta que hi haurà aglomeracions.

Per participar en la cadena cal inscriure-s’hi?

L’organització ha dividit tot el recorregut de la Via Catalana en trams. L’objectiu és que la cadena sigui completa i no quedin sectors sense prou individus per a enllaçar amb els contigus. Així doncs, l’organització ha de poder saber en quins trams es col·locarà la gent a fi d’omplir i equilibrar els espais. La inscripció s’obrirà aviat Caldrà omplir un formulari i apuntar-se a un tram concret. Prèviament, cada voluntari haurà de donar el seu codi postal i hom li oferirà d’apuntar-se als trams que tingui més a prop de casa o que hi siguin més ben comunicats.

Com es podrà arribar al tram assignat?

En el moment de fer la inscripció, el voluntari sabrà quins són els trams on encara hi ha places per omplir, i rebrà informació pràctica de com arribar al lloc a temps i estalviar-se embussos. Òbviament, no s’impedirà que la gent baixi al carrer i participi en el recorregut, independentment de si s’hi ha inscrit o no. Però l’organització remarca que la importància de l’acció està a omplir tot el recorregut.

Es poden fer inscripcions de grups?

En un formulari d’inscripció s’hi podran apuntar fins a cinc persones per poder anar junts a la cadena. Si la colla és més nombrosa, caldrà omplir uns quants formularis apuntant-hi grups de cinc cada vegada. Les entitats i col·lectius podran posar-se en contacte amb l’assemblea local més propera per inscriure-s’hi com a grup. Així tindran garantit que aniran tots junts. 

Si algú ha fet una inscripció individual i més endavant vol canviar-la per una de col·lectiva, caldrà que prèviament es doni de baixa de la primera. Només serà vàlida una inscripció. De la mateixa manera, si algú vol canviar d’emplaçament, s’haurà de donar de baixa de la primera inscripció i escollir el nou tram. 

A quina hora es farà la cadena humana?

L’acció es farà simbòlicament a les 17.14 de l’Onze de Setembre. Però per poder-la tenir a punt, caldrà mobilitzar-se més d’hora i ser-hi amb prou temps de marge. Per això recomanen de dinar a prop del tram assignat per tenir temps suficient. Cal recordar que dues hores abans del començament de la cadena, hi quedarà tancat el recorregut al pas dels vehicles. 

Què cal fer per arribar fins al tram assignat?

Algunes assemblees territorials organitzaran autocars. De manera que es recomana que, un cop inscrit, cadascú s’hi posi en contacte per saber si hi haurà autocar i, si és el cas, escatir si hi ha places. En el supòsit que no fos possible, es recomana de coordinar-se amb més gent per omplir vehicles privats i anar cap al tram en qüestió. Això també facilitarà que no es col·lapsin les carreteres. 

Què en farà, l’ANC, de les dades d’inscripció?

L’ANC és un moviment cívic de base amb un objectiu finalista: la independència. Per tant, un cop aconseguida la independència, es dissoldrà i eliminarà els bancs de dades. Aquesta informació no serà mai traspassada a una empresa ni tindrà fins mercantils ni partidistes, i en tot moment es podrà demanar que sigui rectificada o eliminada.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any