La demanda del referèndum al govern espanyol complica la política catalana

  • Segons l'acord entre CiU i ERC, caldria demanar el permís abans de diumenge

VilaWeb
Redacció
25.06.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El pacte de legislatura que CiU i Esquerra van signar té un annex sobre el procés de convocatòria de la consulta. I aquest annex especifica que durant el primer semestre d’enguany, per tant abans de diumenge, la Generalitat hauria de demanar permís al govern espanyol per a ‘convocar un referèndum, previst en la Llei 4/2010 del Parlament de Catalunya, de consultes populars per via de referèndum’. La petició encara no s’ha fet. A més, el redactat del text ha creat una polèmica que els signants del pacte no poden esvair.

Solidaritat Catalana per la Independència (SI) ha estat especialment punyent a l’hora de denunciar allò que considera que és un incompliment del pacte. Tant una nota penjada a la web com les declaracions dels dirigents de SI posen en relleu que l’acord entre CiU i ERC obliga, d’acord amb la llei esmentada, que sigui el parlament que formuli la demanda del referèndum i que la pregunta sigui clara.

Tanmateix, no és aquesta la visió d’Esquerra i CiU. Pels signants del pacte, la demanda al govern espanyol ha de precedir la discussió parlamentària i pot ser feta pel president de la Generalitat. Segons aquesta versió, explicada a VilaWeb per tots dos partits, el president de la Generalitat demanaria al govern espanyol autorització per tal que el parlament pogués fer la convocatòria del referèndum ‘sobre el dret de decidir del poble de Catalunya’, convocatòria que el govern espanyol hauria de tornar a autoritzar quan fos concreta. 

Tanmateix, ningú no espera que el govern espanyol autoritzi cap mena de consulta catalana. Tots els observadors consideren que aquesta serà una via morta que caldrà usar ‘per carregar-se de raó’, però que es transita sense gaire confiança. I els signants del pacte remarquen que un altre punt de l’annex deixa clar que la convocatòria del referèndum s’ha de fer abans del 31 de desembre, ‘d’acord amb el marc legal que l’empari’. Fórmula que van emprar, diuen, convençuts que el govern espanyol negaria la convocatòria pactada de la consulta.

Amb tot, ningú no discuteix que si diumenge no s’ha fet la demanda per primera vegada s’haurà incomplert un punt del pacte signat entre tots dos partits.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any