Solidaritat tanca avui el resultat de l’enquesta sobre la pregunta del referèndum

  • El farà arribar als partits que formen la Comissió pel Dret de Decidir · Es pot votar fins a mitjanit

VilaWeb
Redacció
25.06.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Solidaritat Catalana per la Independència (SI) tanca avui la campanya per a decidir quina hauria de ser la pregunta en el referèndum o consulta sobre la independència de Catalunya. La iniciativa de participació ciutadana va començar el 3 de juny i es pot votar fins avui a mitjanit. Ben aviat, SI en farà arribar el resultat als partits que formen la comissió parlamentària pel Dret de Decidir (CiU, ERC, PSC, ICV i CUP).

Solidaritat proposa cinc opcions d’enunciat i, en el mateix formulari, demana que els participants decideixin si, en cas de guanyar el sí, s’ha de fer la declaració d’independència immediatament. De moment, ja hi han votat 25.000 ciutadans.

Les possibles preguntes

Les cinc opcions que proposa Solidaritat són: ‘Vol vostè que Catalunya esdevingui un Estat independent amb plena personalitat legal i internacional?’ (pregunta del referèndum de Montenegro, avalada per la Unió Europea); ‘hauria de ser Catalunya un país independent?’ (pregunta del referèndum escocès); ‘ha de ser Catalunya un estat independent?’ (pregunta del referèndum escocès sense condicional i amb la paraula ‘estat’ en lloc de ‘país’); ‘està d’acord que Catalunya esdevingui un estat de dret, independent, democràtic i social, integrat a la Unió Europea?’ (pregunta de la consulta d’Arenys de Munt); ‘ha de tenir Catalunya un estat propi, que podria ser independent, federat o confederat amb Espanya?’.

Segons els resultats fins avui, la primera pregunta guanya amb diferència respecte de la resta, amb més de 50% dels vots. I pel que fa a la pregunta sobre què caldria fer en cas que el sí guanyés el referèndum, el resultat, ara com ara, també es clarament favorable a efectuar immediatament la declaració d’independència des del parlament, amb més del 90% dels vots.

Els terminis del procés

Solidaritat recorda que l’acord signat al començament d’any entre CiU i ERC establia que el primer semestre del 2013 seria el període per a negociar amb el govern espanyol la possibilitat d’acordar un referèndum. I diu que això implica que abans de l’1 de juliol tenen l’obligació de presentar formalment la petició, incloent l’enunciat de la pregunta del referèndum. Precisament ahir diverses informacions indicaven que Mas tenia intenció de fer aquesta petició, encara que sense concretar la pregunta, durant la segona quinzena de juliol.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any