Llanos de Luna investiga ara que els ajuntaments pertanyin a l’AMI

  • Vila d'Abadal acusa la delegada del govern espanyol de 'qüestionar la democràcia i la representació del municipalisme'

VilaWeb
Redacció
23.06.2013 - 09:23

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La delegació del govern espanyol a Catalunya analitza que un ajuntament pertanyi i pagui a l’Associació de Municipis per la Independència (AMI). De fet, ja ha requerit a la batllessa de Begues (Baix Llobregat) informació sobre el pagament de quotes a l’entitat. Al text, al qual ha tingut accés Europa Press, la delegada Llanos de Luna demana a Mercè Esteve (CiU) que li enviï en un termini de vint dies l’acord amb què es va decidir de pagar la quota anual o de qualsevol altra partida a l’AMI.

Basa la petició en un informe de l’advocacia de l’estat que recull una sentència del Tribunal Suprem espanyol del 2006 sobre la Llei Reguladora de les Bases de Règim Local, i que constata que els ens municipals no poden, al marge de les seves competències legals, posar les seves potestats ‘al servei d’idees o projectes polítics determinats que promoguin l’autodeterminació, perquè la seva promoció o defensa correspon a una altra mena d’institucions’. A més, aquestes actuacions poden ésser contràries al principi d’objectivitat que ha de regir l’actuació dels ajuntaments ‘com a poders públics al servei de la comunitat veïnal’.

També es destaca al text que no es pot justificar la conversió dels ajuntaments ‘en organitzacions de difusió o defensa de projectes polítics supranacionals, en què el referent deixa d’ésser el substrat col·lectiu del municipi per desplaçar-se cap a una col·lectivitat més àmplia i indefinida, la representació de la qual correspon en realitat a un altre tipus d’ens territorials’.

La delegació del govern ha explicat a Europa Press que el requeriment que ha enviat és, de moment, per a demanar informació sobre si s’ha pagat la quota.

En declaracions a Europa Press, el president de l’AMI i batlle de Vic (Osona), Josep Maria Vila d’Abadal, ha acusat De Luna de qüestionar la legalitat de l’entitat que presideix, d’atacar els municipis i de voler limitar-los a fer política local.

‘Com pot qüestionar la democràcia i la representació del municipalisme a Catalunya? És una barbaritat. L’AMI no l’interessa i no li agrada’, ha afegit Vila d’Abadal, per qui l’AMI és un moviment institucional legítim per debatre i impulsar propostes. Per això considera que l’actitud de la delegada amb l’entitat i els ajuntaments adherits respon a una qüestió política.

Així, acusa el govern espanyol de voler controlar el moviment independentista a Catalunya i recorda que la sol·licitud a l’Ajuntament de Begues se suma als requeriments que De Luna ha enviat a més municipis per haver-se declarat sobirans fiscalment i per no penjar la bandera espanyola al balcó.

Els serveis jurídics de l’AMI assessoren ara mateix Begues, que vol respondre a la sol·licitud de De Luna, com han fet també amb la resta de municipis que han rebut peticions de la delegació. La batllessa, Mercè Esteve, ha destacat per la seva banda que la demanda per enviar l’acord del pagament de la quota a l’AMI s’ha rebut poques setmanes després de declarar De Luna persona no grata a Begues.

Esteve ha explicat que es van adherir a l’AMI poc després de constituir-se (al final del 2011) i que sols han pagat la quota del 2012. I defensa la potestat de l’ajunatment de formar part d’entitats: ‘Estem associats a l’AMI i a més entitats como l’Associació Catalana de Municipis, i, com a associats, paguem la quota. Tota entitat té dret a reclamar una quantitat econòmica’ si va en benefici del ciutadà.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any