Els crítics demanaran a Navarro que rectifiqui i porti el PSC al Pacte Nacional

  • Defensen que la llista d'entitats és plural i evita que hi hagi un biaix independentista

VilaWeb
Redacció
22.06.2013 - 12:03

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els crítics del PSC integrats al corrent intern Avancem demanaran a l’executiva de dimarts al primer secretari, Pere Navarro, que rectifiqui i accepti integrar la formació socialista al Pacte Nacional pel Dret de Decidir. Ho faran després de constatar que el govern ha elaborat una llista d’entitats que garanteix que el pacte sigui un instrument on hi hagi representades la pluralitat de totes les opcions del dret de decidir.

En declaracions a Europa Press, el dirigent del PSC i cap d’Avancem, Joan Ignasi Elena, ha argumentat per què Navarro ha de fer marxa enrere: ‘Si volem un pacte amb Espanya, el que hem de voler primer és un pacte a Catalunya sobre el dret de decidir.’

Així, els crítics plantegen que si el PSC defensa pactar amb l’estat la consulta d’autodeterminació, no pot quedar fora del Pacte Nacional perquè és un dels fòrums on reivindicar aquesta qüestió.

A més, argumenten que és la presència del PSC la que garanteix la definitiva pluralitat del Pacte Nacional, i asseguren que hi ha moltes persones que pensen així al partit. Per això confien que es rectificarà.

Elena ha destacat que coincideix amb el nucli dur de la direcció que CiU ha fet malament moltes coses i ha intentat instrumentalitzar el dret de decidir des del principi, però ha conclòs que ‘el Pacte Nacional no és amb CiU, és amb la societat’, i el PSC hi ha d’ésser.

Sindicats i patronals

No sembla que Navarro canviï d’opinió, perquè insisteix que el Pacte Nacional és un instrument esbiaixat que només defensa la independència i que, a més, s’ha creat ‘sense tenir ni un document amb objectius ni una agenda o calendari’.

Avancem replica que no és lògic que el PSC no sigui en un fòrum on sí que han acceptat ser els principals sindicats de Catalunya, Comissions Obreres i UGT, patronals com Pimec i Cecot, les entitats del tercer sector social i les associacions veïnals.

Els postulats del sector crític coincideixen amb els d’ICV. Joan Herrera ha assegurat que veu ‘bastant plural’ la llista d’entitats que ha elaborat el govern, malgrat que no atén tots els suggeriments que han fet els partits.

Ros, Geli i Badia

Al marge d’Avancem, un altre sector crític del partit prepara per al 9 de juliol una trobada als Caputxins de Sarrià de Barcelona per debatre la ‘recomposició del socialisme democràtic i la represa de l’esquerra a Catalunya’.

Malgrat que posar el focus en la situació global de l’esquerra, els organitzadors no amaguen que a la reunió també s’abordaran ‘les greus dificultats del PSC i l’espai socialista orfe de referents i en plena diàspora’. S’hi esperen el batlle de Lleida, Àngel Ros, l’eurodiputada Maria Badia, els ex-consellers Joan Manuel del Pozo i Marina Geli i l’ex-batlle de Reus Lluís Miquel Pérez.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any