L’excursionisme català, cap a la desvinculació d’Espanya

  • A les eleccions d'avui a la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya, la candidatura de Jordi Merino s'ha imposat a la de Jordi Quera · Tots dos promouen el trencament amb la federació espanyola

VilaWeb
Redacció
22.06.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) ha reelegit avui al matí Jordi Merino com a president per als pròxims quatre anys. I ho ha fet en unes eleccions marcades per la voluntat de desvincular definitivament la federació catalana de la federació espanyola (FEDME), de la qual depèn en aquests moments. El debat és tan madur que totes dues candidatures que es presentaven a les eleccions, la de Merino i la de Jordi Quera, ho portaven al programa i, a més, l’únic debat electoral que s’ha fet portava per títol ‘Ens desvinculem d’Espanya?’ (vídeo).

De fet, del debat, fet aquest dijous, es desprenia clarament que, guanyés qui guanyés, els esportistes federats i les entitats afiliades a la FEEC podran decidir en una consulta interna si volen que la FEEC es desvinculi de la seva homòloga espanyola.

Així ho van assegurar durant el debat els dos candidats a la presidència, Jordi Merino (Entitats i País) i Jordi Quera (Per un excursionisme fort i independent). Quera, el candidat que primer va proclamar la intenció de trencar amb la federació espanyola, va afirmar que en cas de ser elegit, a l’assemblea de l’octubre els clubs i les entitats ja podrien votar en un referèndum sobre aquesta qüestió i es començaria a buscar el reconeixement a totes les federacions internacionals. Per la seva banda, Merino, que és l’actual president i que va afegir més tard aquesta proposta al programa, va fer un discurs un xic més conservador assegurant que a l’assemblea de l’octubre es començaria a definir quina mena de consulta es faria i s’estudiarien atentament tots els pros i els contres abans de fer cap consulta vinculant.

La FEEC ja ha impulsat una Àrea de Transició Nacional sota el mandat de Merino per la força que els últims mesos prenia aquest debat entre les entitats. Per Merino aquesta àrea ‘no implica cap trencament amb la FEDME, sinó una desvinculació’ i, de fet, no descarta que la FEEC pugui continuar tenint representants a la junta de la FEDME. Per Quera, en canvi, l’únic diàleg que caldria mantenir amb la FEDME hauria de ser l’estrictament cordial per a assegurar que no veti ‘l’ingrés de la FEEC als organismes internacionals’.

Però no sols l’àmbit nacional centrava la pugna electoral. En el debat de dijous es va parlar força, per exemple, de l’augment de les quotes de les llicències. Astrid Barqué, de la candidatura de Jordi Merino, va explicar que ‘en l’últim any totes les federacions han hagut d’apujar les quotes infantils perquè les asseguradores així ho han obligat’. Per contra, Ricard Martínez, de la candidatura de Jordi Quera, va dir que ‘l’augment de les quotes fa que hi hagi més gent que va sense assegurança i sense seguretat a la muntanya.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any