El govern convoca 34 entitats al pacte nacional pel dret de decidir

  • La CUP denuncia que CiU i ERC veten tres entitats

VilaWeb
ACN
21.06.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern català ha tancat un primer llistat d’entitats que formaran part del pacte nacional pel dret de decidir. El dia 26 de juny hi haurà al Parlament la primera reunió de tots els membres, i l’executiu ja ha configurat aquesta primera relació amb trenta-quatre entitats civils i polítiques que són convidades. El llistat definitiu, però, podria ampliar-se amb algun nom més, incorporat en els dies previs a la trobada. Les entitats escollides surten de les propostes fetes pels partits i pel mateix govern, i inclou associacions, sindicats, empresaris, federacions de veïns, món agrari, cases regionals i institucions acadèmiques.

La primera reunió comptarà amb partits polítics, govern de la Generalitat i desenes d’entitats convidades. Així, formen part del primer dibuix del pacte nacional l’Associació de Municipis per la Independència, l’Assemblea Nacional Catalana, l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català, el sindicat agrari ASAJA, la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana, CCOO, la CECOT, el Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i Nacionals, el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya, i el CoNCA. 

També s’ha convidat a la primera cita a la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya, la Confederació de Cooperatives de Catalunya, el Consell de Governs Locals, el Consell Escolar de Catalunya, el Consell General de Cambres de Catalunya, el Consell Interuniversitari de Catalunya, el Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya, l’Ens de Comunicació Associativa, i a la Federació d’Associacions de Gent Gran de Catalunya. 

De la mateixa manera, també formen part del llistat la Federació de Cases Regionals, la Federació de Petites i Mitjanes Empreses, Foment del Treball, l’Institut d’Estudis Catalans, l’Institut Ramon Muntaner, l’Intercol.legial, els Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya, Òmnium Cultural, PIMEC, la Plataforma per la Llengua, la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, la Unió de Federacions Esportives de Catalunya, i els sindicats UGT, Unió de Pagesos, i USOC.

La CUP denuncia que CiU i ERC veten tres entitats

El diputat de la CUP Quim Arrufat ha denunciat aquest dijous que CiU i ERC no han acceptat la participació de tres de les entitats que aquesta formació havia proposat per prendre part al pacte nacional pel dret de decidir. Entre la llista inicial de 34 entitats que, segons Arrufat el Govern els ha fet arribar, no estan ni Arran, ni la Xarxa d’Economia Solidaria (XES) ni el Front d’Alliberament Gai de Catalunya (FAGC). Davant d’això, el diputat de la CUP ha advertit d’una “empremta d’exclusió” de convergents i republicans. Preguntat per si reconsiderarien la seva participació en la reunió prevista pel proper 26 de juny, Arrufat ha afirmat que la CUP es qüestiona la utilitat de la cimera.

Quan el Govern va demanar als partits favorables a la consulta que han de participar en el Pacte Nacional pel Dret a Decidir que proposessin cinc entitats, la CUP va demanar la inclusió en aquesta cimera del Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i Nacionals (CIEMEN), la Coordinadora de les Associacions per la Llengua (CAL), el Front d’Alliberament Gai de Catalunya (FAGC), la Xarxa d’Economia Solidaria (XES) i Arran. Aquest dijous, quan el Govern els ha fet arribar la llista inicial de participants s’han trobat amb què les tres últimes no han estat acceptades.

Quim Arrufat ha recordat que la CUP es va cenyir a proposar cinc entitats com havia indicat l’executiu català, mentre que altres partits van fer una llista més llarga. I ha lamentat no només que s’hagin vetat tres de les proposades per ells sinó que no se’ls hagin donat explicacions ni arguments. 

“Veiem amb preocupació una empremta d’exclusió de CiU i ERC”, ha advertit Arrufat a partir d’aquest fet. En el llistat inicial, ha continuat el diputat de l’esquerra independentista, hi ha “més o menys les mateixes de sempre” i no s’han inclòs les què, al seu parer, representen els sectors socials més afectats per la crisi.

Preguntat per si aquesta decisió del Govern els faria replantejar-se la seva participació en la primera reunió del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, Arrufat ha afirmat que més que això es qüestionen la utilitat d’aquesta cimera. Aquesta havia de recollir els suports més amplis possibles i no ho fa, segons ell. 

ERC nega haver vetat ningú

Des d’ERC es nega haver participat en cap mena de vet d’entitats proposades per la CUP, entre d’altres qüestions perquè no han participat en el mecanisme de selecció. Segons fonts republicanes, la configuració del pacte nacional pel dret de decidir té la voluntat de sumar a tothom i el fet que algunes entitats no siguin en la primera reunió no vol dir que quedin excloses de la participació al pacte nacional. A més, asseguren que el govern tampoc no ha acceptat totes les entitats que va proposar Esquerra.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any