Ximo Puig se suma a la proposta de Navarro de supressió del concert econòmic del País Basc

  • La proposta de Navarro ha irritat els socialistes bascos i espanyols

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
ACN
13.06.2013 - 19:11

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El secretari general del PSPV-PSOE, Ximo Puig, s’ha mostrat partidari de revisar tot el sistema de finançament autonòmic, incloses les particularitats del País Basc. Puig ha valorat les declaracions de Pere Navarro amb les quals ha apostat per eliminar el ‘privilegi’ dels sistemes de concert basc i navarrès. La proposta del primer secretari del PSC en el marc d’una reforma constitucional ha irritat tots els sectors del socialisme espanyol i basc. Navarro ho defensa com una manera de suprimir privilegis i de reformar el sistema de finançament. Els primers en criticar Navarro han estat els socialistes bascos i navarresos. El portaveu parlamentari del PSE, José Antonio Pastor, ha assegurat que el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, estava disgustat per la proposta de Navarro.

Durant l’esmorzar Fòrum Europa Tribuna Catalunya, Navarro ha instat les veus ‘de dins i de fora del socialisme que parlen de la falsa insolidaritat catalana’ que l’acompanyin en aquesta proposta. ‘Si volem un finançament just, comencem per eliminar en la reforma de la constitució els privilegis que existeixen avui, perquè només així podrem construir un sistema just per a tothom demà’, ha argumentat.

Ha tornat a explicar la seva proposta de reforma constitucional, però ha afegit una idea nova sent conscient, ha avisat, ‘que podia generar polèmica’. ‘No fem una proposta perquè agradi a uns o uns altres’, ha explicat, i ha afegit que no tenia res personal contra els seus companys socialistes bascos i navarresos. ‘Però si hem de fer una proposta seriosa i justa per al conjunt d’Espanya, és veritat que s’ha de començar a parlar del concert i de la quota’, ha reblat.

I ha lamentat que ell sigui l’únic que diu coses en públic ‘que tothom parla en privat’, i ha instat els assistents a l’acte en què ha fet aquestes declaracions a parlar amb qualsevol persona i ‘tothom els dirà que és un tema que s’ha de solucionar’.

Allau de crítiques

El PSOE ha descartat la proposta de Pere Navarro de suprimir el concert basc i ha anunciat que no inclouria aquesta possibilitat en la seva proposta de reforma constitucional. ‘El PSOE no preveu la possibilitat exposada pel PSC. El PSOE respecta els drets històrics d’Euskadi i Navarra recollits en la constitució’, han dit fonts de la comissió executiva federal a Europa Press.

La vice-presidenta general del PSOE, Elena Valenciano, també ha dit que el partit no compartia el parer de Navarro. ‘Nosaltres treballem en un model d’Espanya forta, reforçades les autonomies en un sentit federal i aquesta és la nostra feina, en això estem i per descomptat que no compartim l’apreciació del senyor Navarro’, ha afirmat.

Ramón Jáuregui, diputat del PSOE i ex-ministre de Presidència, ha replicat al primer secretari del PSC que la proposta de reforma federal que planteja el seu partit no inclou la supressió del concert, tal com ha demanat Navarro. ‘En nom del PSOE puc afirmar de manera rotunda que la nostra proposta de construcció autonòmica i de reforma federal no contempla en absolut la possibilitat d’eliminar el concert, que quedi clar’, i ha subratllat que això eren ‘elements nuclears del marc de relació’ entre Euskadi, Navarra i l’Estat. En la mateixa línia s’ha expressat Eduardo Madina, secretari general del PSOE al congrés, que ha dit que ‘amb una correcta lectura de la constitució’ es trobaven les raons de per què hi era el concert.

Per ERC, la proposta de suprimir el concert econòmic basc i el conveni econòmic navarrès transmet una ‘profunda desorientació’ del PSC. Ho ha dit el secretari general adjunt d’ERC, Lluís Salvadó, que ha dit que cap de les propostes fetes per Navarro no han estat acceptades pel seu partit. També ha volgut recordat que ERC va defensar el concert econòmic per a Catalunya des del 1990, però que la revindicació d’un estat propi dels catalans havia superat aquella opció.

El portaveu del PP al congrés, Alfonso Alonso, ha respost a Navarro que el concert no era cap privilegi, sinó una ‘fórmula de lleialtat i cooperació amb la resta d’Espanya’ i que està previst a la constitució. Ha remarcat que no era un instrument nou, sinó que venia del segle XIX, i que s’havia aplicat ininterrompudament en territoris com Àlaba i Navarra.

El portaveu del PNB al congrés espanyol, Aitor Esteban, ha acusat Pere Navarro de no saber què per el concert ni com funcionava, i de parlar-ne des del desconeixement, ‘per agradar a determinada parròquia’. Ha dit que Navarro feia ‘un flac favor’ a Catalunya, a la cohesió de les comunitats autònomes i a la integració basca en el marc estatal.

Els camins de Catalunya i d’Escòcia, ‘radicalment oposats’

D’una altra banda, Navarro també ha parlat de les declaracions d’ahir del primer ministre britànic, David Cameron, que va dir, sobre la independència, que ‘cal deixar que la gent decideixi’. Navarro hi coincideix en la defensa del dret de decidir, però ha opinat que Catalunya segueix ‘camins radicalment oposats’ als d’Escòcia. I ha afegit que les formes que es fan servir a Catalunya són ‘les inverses a les que es van utilitzar a Escòcia’, perquè, ‘mentre els escocesos van reconèixer l’autoritat del parlament anglès, el parlament va aprovar una declaració de sobirania. “Si vols arribar a un acord, el primer que has de fer és reconèixer quin és el marc legal en què et mous’, ha dit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any