‘La CUP de València naix per ser present en tots els àmbits, també en l’institucional’

  • Aquest dissabte es presenta públicament Alternativa per València-CUP · En parlem amb el portaveu, Natxo Calatayud

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
11.06.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La CUP de València (TwitterFacebook) farà el primer acte públic dissabte, un acte en què, després d’haver-se constituït ara fa uns quants mesos, començarà a difondre el projecte. ‘Naixem de baix per a remoure la política valenciana’, diu en aquesta entrevista un dels portaveus, Natxo Calatayud, que explica per què es constitueixen ara i amb quina finalitat. Diu que no es presentaran a les eleccions municipals vinents, per una qüestió de temps, però que la voluntat de la CUP és ser present en tots els àmbits de la ciutat, també en l’institucional.

Què fareu dissabte?
—Presentarem públicament una nova eina municipalista, que s’anomenarà Alternativa per València-CUP. Es presenta després de dos anys de molta feina de la gent del grup promotor de la CUP a la ciutat de València. Aquests últims mesos ens hem centrat en un debat organitzatiu i estratègic i ara hem decidit de fer el pas, treballar fermament amb comissions, i presentar la nostra cara i els nostres ulls, per dir qui som i que som ací. 

I qui sou?
—Una eina que naix de la unitat popular, és a dir, de moviments socials, col·lectius polítics i l’esquerra independentista de València. Volem ser una ferramenta per tal d’apropar-nos als objectius de transformació social i alliberament nacional. Naixem de baix per a remoure la política valenciana. 

Per què heu decidit de presentar-vos ara?
—Perquè el País Valencià, i concretament la ciutat de València, viu una situació cada vegada més d’emergència social i nacional. On la corrupció i els desgoverns de les institucions han portat el poble a la misèria i gairebé a la desesperació. I el mateix poble ha hagut de moure’s i organitzar-se perquè les institucions no donen cap solució a una situació cada dia més insuportable. Els partits, alguns col·lectius i fins i tot alguns sindicats s’han acomodat i no estan a l’altura de les circumstàncies. Per això creiem que cal una eina municipalista disposada a moure’s i començar a fer propostes i alternatives per a teixir aquestes complicitats. Com? Des d’una posició diferent. 

Què té o què pot aportar la CUP que no facin els altres partits o col·lectius?
—Tenim una opció molt clara, que prové dels moviments socials i l’esquerra independentista, i que podríem definir com una opció radicalment d’esquerres i desacomplexadament catalanista. Tenim un projecte de construcció nacional molt clar, provinent de les lluites de fa molts anys començades per l’esquerra independentista, que són els Països Catalans. Aquest és el nostre marc nacional, el que va de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó. Vivim en una realitat concreta, la del País Valencià i la de la ciutat de València, on sofrim cada dia un intent de genocidi lingüístic i cultural que ens obliga a exposar que no volem dreceres ni terceres vies. També tenim un projecte social, i creiem que aquest és un espai buit actualment a València. No volem ser un poc més nacionalistes i més d’esquerres que els altres col·lectius. Ens definim claríssimament com a transformadors i revolucionaris. Vivim un moment de misèria i precarietat, vinguda per les polítiques que s’han fet durant tants anys, però sobretot per un sistema econòmic cruel i pervers, el capitalisme, i no pensem que hi haja eixides ni reformes des del sistema. No volem canviar açò. Volem acabar el capitalisme i construir un nou model social, que pense en les persones. 

Us presentareu a les eleccions municipals per a fer tot això que dieu?
—Eixe debat ni tan sols l’hem tingut, perquè ens hem centrat en la manera com havíem de treballar i relacionar-nos amb la resta de col·lectius. Ara, sí que tenim clar que volem començar a construir des de baix, amb els col·lectius. Per tant, ja et puc dir que, com que el debat electoral ni tan sols s’ha començat, és evident que a les properes municipals no hi haurà una Candidatura d’Unitat Popular a la ciutat de València. Ja veurem quan ho farem, i ho farem d’una manera radicalment democràtica i assembleària. Les nostres decisions estratègiques i polítiques més importants les prendrem en assemblees obertes amb col·lectius, moviments socials i esquerra independentista. Per tant, no serà una decisió de la CUP i prou. Com que açò encara no ha començat, l’únic que sabem és que a les properes eleccions no hi haurà CUP. Sí que hi haurà un treball de construcció intens i potent perquè siga possible, com més prompte millor,  una alternativa real de moviments socials i esquerra independentista a les nostres institucions. Això és clar. Perquè naixem amb la voluntat que aquesta eina siga en tots els àmbits, també en l’institucional. 

Quins altres col·lectius, a banda els que participen en l’acte de dissabte, donen suport a la CUP?
—Bé, que participen en aquest acte no vol dir que aquests col·lectius donen suport cegament al projecte. Tampoc no els ho hem demanat. Els hem demanat, a aquests i a alguns altres (com Som Energia, l’Assemblea d’Aturats d’Orriols, les Candidatures de l’Horta Sud, etc) més aviat el contrari: que vinguen a explicar les seues lluites i nosaltres som els qui donarem el nostre suport a aquestes lluites que també són nostres.

Al Principat, la CUP es va implantar a Barcelona quan ja s’havia estès a molts municipis. Al País Valencià, en canvi, aterra al cap i casal quan només n’hi ha en quatre municipis més…  
—És la conseqüència d’un treball lent i seriós que va començar fa quasi tres anys. Sí que xoca que arribe abans a la capital que a les comarques, però bé, Barcelona i València són dues ciutats completament diferents. No solament per mida sinó per idiosincràsia. València continua tenint vida de barris i poble, no és una gran urbs. L’esquerra independentista hi és des de fa més de trenta anys. Això fa que actualment a València –una ciutat que moltes voltes es dóna per perduda i blavera– tinga una realitat amb casals, centres socials, ateneus, organitzacions i col·lectius socials i independentistes. Aquesta vida que hi ha a València, sorgida de trenta anys de feina, ha madurat. D’aquelles llavors que es van sembrar amb el PSAN als anys setanta i els Maulets als noranta, amb les lluites en defensa del territori, amb les noves coordinadores per les falles populars i combatives, amb la feina de plataformes veïnals i sindicats d’estudiants, etc, ha crescut una planta que es diu Alternativa per València-CUP. I que vol ser un poc el que aglutine aquesta experiència i maduresa, un arbre que puga donar fruits. Perquè moltes vegades ens adonàvem que tota aquella feina anava a parar a uns altres llocs, en el pla institucional i electoral. Ara estem completament preparats per a començar a fer el pas endavant. 

En un moment en què sembla que es teixeixen complicitats per fer fora el PP del govern, una CUP a València ara no fragmenta més l’esquerra?
—No tenim pas aquesta voluntat. Però no perquè tinguem complicitats o diferències amb ningú, sinó perquè no som això. I no volem jugar a aquest joc. Naixem amb vocació de construcció municipalista, d’alternatives, de fer feina des de la base, de moure les consciències de polítics i institucions. No sabem si el dia que la CUP presente una candidatura llevarà vots a Compromís, EUPV o qui siga. Si ho fa, segurament serà perquè a Compromís i EUPV hauran canviat moltes coses, o perquè nosaltres haurem canviat la vocació que tenim en el moment de nàixer. No hi ha cap opció que ocupe el nostre espai polític ara, d’esquerres i catalanista. A banda, no busquem cap espai electoral, ni pretenem fragmentar ni competir amb ningú. En tot cas, ajudarem perquè aquells que són al carrer colze a colze amb els moviments socials avancen en la seua feina.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any