Eleccions a la cúpula de l’ANC per a tancar una etapa convulsa

  • Els quinze mil socis de l'entitat són cridats a votar demà el nou secretariat nacional · L'arbitratge extern resol les impugnacions entre sectors i valida totes les candidatures

VilaWeb
Redacció
07.06.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) renovarà demà el secretariat nacional. Els socis votaran vint-i-cinc representants nacionals i cinquanta de territorials. L’ANC ha crescut aquest últim any fins a gairebé quinze mil membres, un creixement que ha anat acompanyat, tanmateix, d’un període de crisis i enfrontaments interns a la direcció que van forçar a ajornar les eleccions. Un cop resoltes les impugnacions de candidatures, queixes i denúncies, expedients sancionadors, requeriments i més contenciosos entre socis i membres del secretariat, demà es decidirà qui seran els responsables d’empènyer l’entitat en aquest període tan compromès que portarà al 2014.

Impugnacions resoltes

Per resoldre els conflictes que encallaven el procés de renovació de la cúpula de l’ANC es va establir un arbitratge extern, que aquesta setmana ha decidit d’acreditar totes les candidatures presentades. La decisió, que retorna al procés electoral els candidats que n’havien estat expulsats inicialment, pretén posar els fonaments perquè la nova cúpula comenci en un ambient de pau.

Les impugnacions van ser presentades per uns quants socis contra alguns candidats. Els motius eren qüestions de forma i el fet de considerar que alguns dels qui es presentaven eren investigats en una auditoria sobre la gestió econòmica de l’assemblea fundacional al Palau Sant Jordi. La junta electoral de l’entitat ha fet seves les conclusions de l’arbitratge extern i ha validat les candidatures, que es poden consultar a la web.

Tensions i visions divergents

El conflicte viscut a la cúpula de l’ANC no és diferent dels habituals en la societat civil del nostre país. S’hi barregen factors diversos: enemistats personals, interessos ideològics, model de gestió, estratègia política i ambicions personals, entre més. En el cas de l’ANC, les tensions han esbossat tres espais poc definits i amb fronteres difuses. Un que posa èmfasi en les accions per a ampliar la majoria social independentista abans d’exigir la consulta, les eleccions plebiscitàries o la proclamació al parlament; un altre que considera que cal prémer l’accelerador perquè la situació social és extrema, arran de la crisi econòmica; i un tercer espai que cerca l’equilibri entre aquests dos.

A les eleccions de demà, hi ha candidats de tots aquests espais. Però les candidatures són unipersonals i tan sols alguns dels candidats han especificat que pertanyen a un equip de treball col·lectiu. El grup més vistós es presenta sota el lema ‘Un equip i un projecte, cap a la independència’ i és format per Joan Contijoch, Gemma Cots, Enric Fontanals, Eulàlia Gili, Jaume Marfany, Jordi Murgó, Pere Pugès, Oriol Sallas i Pep Riera, entre els candidats nacionals. Aquest grup vol prioritzar l’eixamplament de la majoria social de l’independentisme abans de convocar la consulta, les eleccions o proclamar la independència. Els candidats dels altres espais no s’identifiquen de cap manera, però fonts de l’entitat assenyalen noms com ara Carles Castellanos i Jaume Soler. Entre aquells que no s’han decantat per cap dels dos espais enfrontats, hi ha un grup de joves que es presenta com a ‘equip de treball’ i que ha estat molt actiu en l’organització de les activitats fetes fins ara: Daniel Carulla, Ferran Civit, Jordi Martínez i Ignasi Termes. També hi ha una candidatura sorgida de l’àmbit de les sectorials de l’ANC.

El lideratge de Carme Forcadell

La presidenta actual de l’ANC, Carme Forcadell, es torna a presentar a les eleccions, sense vincular-se a cap sector. Forcadell ha estat la cara visible de l’entitat des d’abans de la gran manifestació de l’Onze de Setembre passat i ha anat consolidant el lideratge externament. Amb aquesta força exterior, Forcadell no n’ha tingut prou per a cohesionar l’entitat internament. El caràcter assembleari no ho facilitava i la transversalitat del secretariat nacional no s’ha traduït en cohesió col·lectiva. Sigui com vulgui, la presència pública sembla que li pot assegurar la reelecció per a la nova etapa.

Calendari electoral

L’horari de les votacions de demà serà de deu del matí a dues del migdia a tots els col·legis electorals, escampats pel territori. L’escrutini es farà a horabaixa i les delegacions territorials l’hauran d’enviar a la junta electoral abans d’acabar el dia. Si se’n fa via, els resultats es podran saber demà mateix, però l’anunci de resultats provisionals podria haver-se d’ajornar a diumenge. Els resultats oficials definitius es proclamaran el dimecres 12 de juny, després d’un període reglamentari per a presentar-hi reclamacions. I el dissabte 15 de juny es farà la primera reunió del nou secretariat que haurà d’escollir la presidència.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any