L’estat català, una oportunitat per a les PIME

  • El Cercle Català de Negocis presenta un estudi en què recomana a les empreses que prevegin la independència en els plans estratègics

VilaWeb
Redacció
06.06.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Cercle Català de Negocis recomana a les petites i mitjanes empreses catalanes, que representen el 99,6% del teixit productiu del Principat, que en els plans estratègics de futur tinguin en compte com situaran l’empresa en una Catalunya independent. Avui el CCN presenta un estudi amb tots els indicadors a tenir en compte per a revisar el pla de negoci a curt termini, amb un seguit de consells.

El CCN avisa: ‘És essencial disposar d’un pla estratègic que prevegi l’escenari de la independència: totes les empreses que no el tinguin fet, hauran perdut mesos o anys contra els seus competidors que ja s’hagin preparat perquè l’hauran considerat com una opció possible i probable; no volent assumir més riscos, el risc és justament no considerar possible l’escenari de la independència.’ I afegeix: ‘Catalunya tindrà més capacitat de decidir que no dins d’Espanya.’

L’organització troba molt necessari d’incloure la previsió d’un estat independent en els plans estratègics a tres anys. I considera que els qui escampen el discurs de la por entre els empresaris resulta que, en paral·lel, preparen un pla B propi per sortir-ne beneficiats exclusivament quan hi hagi la separació.

D’entrada, el CCN analitza el context econòmic favorable a les PIME que hi hauria en una Catalunya independent. Destaca la taxa d’exportacions de les empreses catalanes, que el 2011 van superar els 55.185 milions i van batre el rècord del 2008, abans de la crisi.

Beneficis econòmics de l’estat català

Catalunya, diu el CCN, podrà aprofitar la plataforma logística que té i l’empenta de turisme de negocis, històric i cultural.

Basant-se en l’estudi de Modest Guinjoan i Xavier Cuadras, conclou que, en cas d’independència, un boicot d’Espanya a productes catalans tindria un efecte quasi nul. El possible boicot pot tenir inconvenients, diuen, sobretot en alguns sectors, però en general els beneficis directes pel fet de tenir un estat seran superiors. Més endavant, els efectes indirectes encara seran molt més importants i la repercussió d’un possible boicot pràcticament haurà desaparegut.

Destaca també que en els primers quatre anys d’estat propi, el PIB català tindrà un creixement anual del 2,25% de mitjana dins les previsions de la UE i l’OCDE (0,9%-2,2%). L’estat català seria el quart amb un PIB per cap més alt d’Europa, després de Noruega, Suïssa i els Països Baixos. L’augment del PIB vindria d’una inversió més alta en infrastructures i del creixement de la demanda interna i del pressupost de la Generalitat.

A més, apunta que es podrà reduir la càrrega impositiva actual i rebaixar el tipus mitjà de les cotitzacions socials, l’IRPF i l’impost de societats d’un 10% en tres anys.

Tots els detalls de l’estudi es presentaran avui a horabaixa en una conferència de premsa a l’Espai Àgora de la plaça de Catalunya de Barcelona.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any