Mas replica a Felipe de Borbó que la constitució ja permet un referèndum

  • 'Europa encara confia que hi hagi un acord amb Espanya', va dir ahir Mas de París estant

VilaWeb
Redacció
04.06.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Artur Mas, va replicar ahir al príncep Felipe de Borbó que la constitució espanyola ja permetia que Catalunya celebrés un referèndum, però que el govern espanyol no el volia. ‘El problema no és la constitució, sinó la interpretació del que diu. A nosaltres se’ns podria delegar la funció, com als anys noranta se’ns va delegar la policia’, va dir en resposta a les declaracions del príncep espanyol sobre les ‘regles del joc’. ‘De vies legals n’hi ha un munt, però ho impedeix una voluntat tancada del govern espanyol’, va remarcar Mas.

Va dir que si en una consulta guanyés el sí a la independència, caldria començar una negociació amb l’estat. I afegí que si l’estat no l’avalava era perquè donaria a Catalunya un estatus de subjecte polític molt important, com ha reclamat la població catalana.

Amb aquestes paraules, Mas replicava les declaracions del príncep i del ministre de Justícia espanyols, que ahir a Girona van demanar de respectar les regles que marcava la constitució espanyola.

Interrogants a Europa

Mas va repetir ahir, de París estant, que la Unió Europea veia el procés d’independència amb interrogants. Explicà que els dirigents europeus amb qui havia parlat li havien dit que preferien, ara per ara, que Catalunya pogués resoldre el problema polític actual amb Espanya. ‘Ara, quan els parles del dret de decidir ja veuen que democràticament és complicat de dir que no’, va assegurar.

‘Una altra cosa és que aquest procés porti Catalunya a ser un estat nou a Europa’, va remarcar Mas. ‘Això es veu amb preocupació, perquè a Europa hi ha molts problemes i aquest seria un més, i gros. Seria un problema per a l’estat espanyol.’ I afegí: ‘No som en la fase que les institucions europees hagin de fer pronunciaments sobre el procés. Perquè confien encara que hi hagi un acord amb l’estat espanyol.’

Mas no es va voler pronunciar sobre les declaracions que abans-d’ahir havia fet un dels responsables del principal ‘think tank’ de Brussel·les, que proposava que hi hagués mediació internacional entre Catalunya i Espanya si no hi havia acord sobre la consulta. ‘Si això ha d’arribar, ja arribarà’, va dir. I encara va insistir: ‘Aquest 2013 és l’any de promoure el diàleg amb les institucions de l’estat. Si hem d’anar a buscar empara fora han de saber que hem fet tant com hem pogut per arribar a un acord amb l’estat per poder fer allò que fan amb naturalitat uns altres països. Hem de veure d’ací a final d’any si hi ha cap porta oberta.’

Encara va dir: ‘En últim terme és un procés que descansa sobre la voluntat majoritària del poble de Catalunya.’ I va parlar de la necessitat de bastir una gran majoria per poder avançar. ‘Aquesta majoria dins de Catalunya depèn de nosaltres.’

Suspesa la reunió amb el ministre de Defensa francès

El ministre de Defensa francès, Jean-Yves Le Drian, va suspendre la reunió que tenia previst de fer amb el president Mas ahir a París. CDC va dir que no li constava que el govern espanyol hagués fet gens de pressió. El secretari d’Organització de CDC, Josep Rull, va recordar que havia estat Le Drian que havia demanat la reunió, com a president de la Conferència de les Regions Perifèriques Marítimes d’Europa, i que l’havia anul·lada perquè havia de trobar-se amb un altre mandatari. ‘Però ha deixat clar que vol reunir-se amb Mas en el futur i ha obert la porta a fer-ho a Catalunya’, va afegir.

Mas va participar en la inauguració de la conferència global de la UNESCO. La presència en la conferència global de la UNESCO li permetrà el contacte amb líders d’opinió, dirigents empresarials i representants de governs i d’ONG de tot el món.

Catalunya tindrà els representants propis a la UNESCO al marge de la delegació espanyola

Un dels convenis signats ahir entre Artur Mas i la directora general de la UNESCO, Irina Bokova, preveu que Catalunya enviï representants a propis la UNESCO. Tot i que l’acord es va fer en col·laboració amb el govern espanyol, permet a Catalunya de tenir una singularitat dins la seu de la UNESCO a la capital francesa. ‘Els representants catalans estaran en les estructures de la UNESCO, no formaran part de la delegació permanent espanyola’, va assegurar Artur Mas. ‘No és tant com desitjaríem, perquè algun dia hauríem de tenir una representació permanent, però és més que no tenim actualment.’

Mas va dir que li agradaria que Catalunya pogués comptar amb una delegació permanent a la seu de la UNESCO, com tenen els estats independents o nacions com el Quebec, però que l’acord d’ahir era un pas endavant clar. També va destacar que si Catalunya no tenia representació permanent era per la manca de voluntat del govern espanyol, perquè a París s’accepta la representació quebequesa i també es podria permetre la de Catalunya. ‘A la UNESCO s’acceptaria, però no som en aquest punt.’

Mas es va declarar satisfet que Catalunya pogués tenir representants propis a París en estades concretes, en la preparació de projectes i en relacions bilaterals. ‘És evident que tenim unes eines que considerem insuficients, però les utilitzarem, en tots els terrenys. I si tenim la possibilitat de connectar-nos més bé amb la UNESCO, la nostra responsabilitat és fer-ho.’

El president de la Generalitat espera que el nou paper de Catalunya a la UNESCO permeti de desenvolupar projectes començats, com ara la reconversió de l’Hospital de Sant Pau en un clúster d’organismes internacionals. També va fer referència al reconeixement de patrimoni material, com ara el triangle de Dalí i la portalada de Ripoll; o el reconeixement paisatgístic del Priorat o el de la cuina catalana.

No és l’aspiració final de Catalunya, va dir Mas, però permet de reforçar la capacitat de relacionar-se internacionalment. Va destacar que totes les institucions i la societat civil catalanes havien de saber que arribava una nova època en què el país tindria la possibilitat de situar-se en el món en tots els terrenys, i que Catalunya havia de tenir sempre vocació d’obrir-se de portes enfora.

El conveni es va poder signar en col·laboració amb l’estat espanyol i d’acord amb l’estatut, que preveu la capacitat de relacionar-se amb organismes internacionals. El text, va recordar Mas, va quedar escapçat pel Tribunal Constitucional, ‘però encara té algunes coses vives’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any