Mas, al Cercle d’Economia: ‘Abans de ser humiliat, aquest país ha de fer alguna cosa’

  • Repta PP i PSOE a pactar una refundació de l'estat

VilaWeb
Redacció
30.05.2013 - 19:23

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha defensat la necessitat d’avançar en el camí del dret de decidir en la inauguració de les XXIX jornades del Cercle d’Economia a Sitges. Mas s’ha adreçat sovint a Josep Piqué, president del Cercle, que tenia al costat, per dir-li que cal que els catalans decideixin a les urnes quin és el futur polític que volen per Catalunya. 

Mas ha dit que els catalans no podien acceptar l’actual ‘desmembrament de l’autogovern’: ‘El peix al cove està superat per la història, la reforma de l’estat no és possible a hores d’ara. Abans que quedar-nos de braços plegat, agenollats i amb el cap cot, aquest país ha de fer alguna cosa.’

Ha destacat que el procés cap a l’exercici del dret d’autodeterminació es feia amb consens a Catalunya, havent passat per les urnes (‘No hi ha manera més democràtica’), amb voluntat d’anar creant estructures d’estat, amb vies de diàleg obertes amb l’estat, i posant damunt de la taula totes les vies legals que existeixen. ‘La meva voluntat final és que si això ha de tornar a passar per les urnes, valdrà l’opinió majoritària del poble català’. 

Mas també ha dit als empresaris que ell estava disposat a parlar d’una refundació de l’estat o d’una reforma constitucional, però que aquesta s’havia de pactar primer entre el PP i el PSOE. ‘Perquè jo, una operació com la de ‘Estatut, no la torno a fer. Posar-me d’acord amb un partit perquè després l’altre m’ho porti al TC i ens deixi en ridícul i ens humiliï, no’, ha argumentat. I com que ha dubtat que això passi, ha apostat per exercir el dret de decidir.

D’una altra banda, Mas ha qualificat d’espectacle absurd que les comunitats autònomes es barallin com si fossin coloms per ‘unes quantes engrunes’ de dèficit. ‘Em recorda als que reparteixen escaiola als coloms a la plaça, i tots com bojos van a veure què s’agafa. S’ha queixat que Espanya es beneficiï d’una asimetria ‘sideral’ però li sembli ‘pecat mortal’ practicar-la amb les autonomies. És com si a Espanya, ha dit, se li demanés el mateix que Àustria.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any